Samsung Galaxy J5 este una dintre cele 2 noi oferte de buget ale Samsung, celălalt fiind J7. J5 este un smartphone de buget tipic, cu dimensiuni compacte și specificații low-end. Un telefon solid, cu un display bun, performanță bună, cu o cameră bună și o capacitate a bateriei excepțională.

Samsung a făcut un pas înainte din punct de vedere al design-ului pentru telefoanele sale de top, însă dispozitivele low- și mid-range încă nu le-au urmat, Galaxy J5 având un aspect similar cu celelalte telefoane Samsung.

Fața telefonului este reprezentată de diplay-ul de 5 inch cu 720p înconjurat de o ramă destul de reprezentativă. Deasupra display-ului se află difuzorul, camera frontală și senzorul de proximitate. J5 nu este echipat cu un senzor de lumină ambientală pentru controlul luminozității automate a ecranului, și de asemenea nu este prezent nici LED-ul pentru notificări. Sub display este butonul Home, flancat de butoanele Back și Multitasking, fără iluminare sau feedback vibrator.

Lateralele telefonului sunt acoperite de plastic strălucitor ce încearcă să imite cromul. Aici se află butonul Power pe dreapta, și butoanele de volum pe stânga. Sunt ușor de accesat și au un feedback bun. La baza se află port-ul microUSB, port-ul pentru căști și microfonul principal.

Pe spate este poziționată camera de 13 megapixeli cu un singur flash LED și un singur difuzor. Lentila camerei este ușor ridicată ca să nu acopere difuzorul ce funcțioează surprinzător de bine chiar atunci când telefonul este așezat pe spate.

Capacul posterior este detașabil și acoperă bateria, 2 slot-uri microSIM și un slot microSD. Slot-urile microSIM pot fi accesate fără îndepărtarea bateriei.

În ciuda calității construcției, și a senzației de plastic, telefonul pare solid. Nu este rezistent la praf sau apă însă pare să poată rezista unei zile agitate.

Galaxy J5 oferă o baterie cu o capacitate impresionantă, de 2600 mAh. Chiar și cu 2 SIM-uri te poți aștepta la 5-6 ore de ecran pornit și la până la 20 de ore funcționare totală.

Galaxy J5 funcționează cu Android 5.1.1 cu interfața Samsung TouchWiz. Interfața arată similar cu cele ale dispozitivelor noi Samsung de după S6. Primim o parte din funcționalitatea telefonelor mai scumpe, incluzând funcția de deschidere a camerei prin apăsarea dublă a butonului Home, însă nu există S Voice și nici modul multi window.

La fel ca multe alte dispozitive low-end de la Samsung, nu există un player de muzică implicit, primind Goolge Play Music în schimb. Există totuși nu Radoi FM.

Telefonul vine cu o cantitate de bloatware, incluzând câteva jocuri foarte proaste și depășite de la Gameloft, ce nu sunt nici măcat jocuri complete ci simple demo-uri ce nu pot fii dezinstalate, și aplicații Microsoft precum Skype, OneDrive, OneNote și aplicații Office. Pe de altă parte aplicațiile Google, sunt minime, Samsung ne incluzând nici măcar Google +, Newsstand sau Play Books.

Ca performanță reală, J5 este foarte utilizabil pentru un dispozitiv de buget. Majoritatea elementelor sistemului de operare funcționează fără repros. Lansarea aplicațiilor și trecerea între ele este destul de bună, și doar când se rulează mai mult de 5-6 aplicații și câteva tab-uri în Chrome, telefonul își atinge limita de 1,5 GB de RAM ce va cauza mici întârzieri în trecerea între aplicații.

Din punct de vedere al gaming-ului, telefonul se descurcă cu jocuri 2D și 3D simple. Snapdragon 410 nu îi oferă suficientă putere pentru a rula bine jocuri 3D puternice. De asemenea tipic pentru Snapdragon 410 este faptul că nu se încălzește niciodată.

Din punct de vedere al conectivității, J5 are Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS și LTE. Nu există magnetometru sau giroscop.

J5 are o cameră prinicpală de 13 megapixeli cu autofocus și flash LED. Calitatea imaginii este destul de decentă având culori naturale, contrast bun, balans de alb precis și detalii suficiente. Este prezent un anumit grad de noise dar nu supărător.

Nu există suport HDR. De asemenea autofocusul poate fi încet și lipsit de înceredere uneori, în special la captura unor imagini macro. Flash-ul funcționează bine cu acoperire și strălucire decentă.

Camera frontală nu are o calitate grozavă. Există un mod Beauty, cu setări ajustabile, dar în ciuda utilizări lui la nivele minime aplică un efect soft asupra imaginilor. Din pacate preia acest mod și la utilizarea camerei în diverse aplicații.

Înregistrarea video este medie. Ambele camere înregistrează la 1080p dar nici una prea grozav.