Mixati bine crema de branza (branza de vaci sau branza de vaci + smantana) cu ouale, apoi turnati uleiul. Mixati in continuare ingloband 1 pahar zahar pana ce acesta este dizolvat. Adaugati praful de copt si esenta de vanilie si mixati pana ce coca se ingroasa putin. La final, puneti 700 g faina cernuta si framantati un aluat moale, doar cat sa se omogenizeze ingredientele. La nevoie adaugati cate putin din restul de faina. Nu fiti tentate sa puneti mai multa faina pentru ca in final veti avea un aluat crocant si nu pufos cum se doreste (aluatul trebuie sa fie moale si putin lipicios!). Puneti aluatul intr-un bol, acoperiti vasul cu folie alimentara si lasati 2 ore la temperatura camerei. (In acest timp, aluatul nu va creste, dar va face ca praful de copt sa intre in reactie cu crema de branza sau branza de vaci). Intre timp, pregatiti umplutura: curatati merele de coaja, de casuta samburilor, taiati-le cubulete si stropiti imediat cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Topiti restul de zahar in 100 ml apa, adaugati merele si lasati sa fiarba la foc potrivit, amestecand ocazional, pana ce merele sunt moi, dar nu sfaramate. Puneti amidonul dizolvat in 50 ml apa rece si lasati pana se ingroasa. Luati de pe foc, inglobati scortisoara si raciti. Impartiti aluatul in 4 si framantati putin fiecare parte, pe masa de lucru usor infainata. Intindeti cate o foaie de aluat de circa 5- 6 cm grosime si taiati rondele sau patrate. Puneti la mijloc cate 1 lingurita din umplutura cu mere si cate lingurita ciocolata rasa. Suprapuneti marginile opuse de aluat peste umplutura si sigilati bine. Asezati distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu partea sigilata in jos si ungeti cu galbenus (atentie- cresc mult in cuptor!). Dati la cuptorul preancalzit, la foc potrivit pana ce sunt coapte si frumos rumenite. Scoateti pe un gratar si lasati sa se racoreasca putin. Sunt foarte, foarte fragede, pufoase, aromate si se pot servi, atat calde cat si reci.

Mixati bine crema de branza (branza de vaci sau branza de vaci + smantana) cu ouale, apoi turnati uleiul. Mixati in continuare ingloband 1 pahar zahar pana ce acesta este dizolvat. Adaugati praful de copt si esenta de vanilie si mixati pana ce coca se ingroasa putin. La final, puneti 700 g faina cernuta si framantati un aluat moale, doar cat sa se omogenizeze ingredientele. La nevoie adaugati cate putin din restul de faina. Nu fiti tentate sa puneti mai multa faina pentru ca in final veti avea un aluat crocant si nu pufos cum se doreste (aluatul trebuie sa fie moale si putin lipicios!). Puneti aluatul intr-un bol, acoperiti vasul cu folie alimentara si lasati 2 ore la temperatura camerei. (In acest timp, aluatul nu va creste, dar va face ca praful de copt sa intre in reactie cu crema de branza sau branza de vaci). Intre timp, pregatiti umplutura: curatati merele de coaja, de casuta samburilor, taiati-le cubulete si stropiti imediat cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Topiti restul de zahar in 100 ml apa, adaugati merele si lasati sa fiarba la foc potrivit, amestecand ocazional, pana ce merele sunt moi, dar nu sfaramate. Puneti amidonul dizolvat in 50 ml apa rece si lasati pana se ingroasa. Luati de pe foc, inglobati scortisoara si raciti. Impartiti aluatul in 4 si framantati putin fiecare parte, pe masa de lucru usor infainata. Intindeti cate o foaie de aluat de circa 5- 6 cm grosime si taiati rondele sau patrate. Puneti la mijloc cate 1 lingurita din umplutura cu mere si cate lingurita ciocolata rasa. Suprapuneti marginile opuse de aluat peste umplutura si sigilati bine. Asezati distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu partea sigilata in jos si ungeti cu galbenus (atentie- cresc mult in cuptor!). Dati la cuptorul preancalzit, la foc potrivit pana ce sunt coapte si frumos rumenite. Scoateti pe un gratar si lasati sa se racoreasca putin. Sunt foarte, foarte fragede, pufoase, aromate si se pot servi, atat calde cat si reci. * Pahar cu capacitatea de 250 ml.