Masina a devenit o necesitate pentru oameni, in sensul ca multi au nevoie de una pentru a se deplasa de la un loc la altul, fie ca sunt nevoiti sa mearga pana la o destinatie sau trebuie sa transporte ceva anume.

In functie de nevoi si scopuri, masina o poti alege astfel:
-daca vrei s-o folosesti cel mai mult in oras
-daca vrei sa calatoresti, pe drumuri lungi in tara sau in afara ei
-daca vrei s-o folosesti si pentru oras si pentru drumuri lungi

Masina pentru deplasare strict sau preponderent in oras:
Daca esti un sofer care nu are nevoie sa se deplaseze, decat in mediul urban, fie pentru serviciu, fie pentru a merge la hypermarket-ul dorit, se recomanda o masina micuta, usor de manevrat in conditii de aglomeratie, usor de parcat. Masina trebuie sa fie benzinara. Trebuie sa te gandesti ca daca ai copii, se recomanda o masina cu mai mult spatiu.

De cele mai multe ori pentru oras, soferii aleg masini precum:
- Opel Corsa: O masina modesta cunoscuta si laudata in cadrul clasei din care face parte. Masina prezinta un confort mediu si consumul este acceptabil
- Ford Fiesta: E bine captusita, motoarele tubo pe benzina din gama „EcoBoost” isi fac treaba cu brio pe o caroserie relativ usoara,
- Volkswagen Polo, Skoda Fabia sau Seat Ibiza: Se aseamana foarte mult una cu alta. Sunt niste masini nemtesti, foarte cunoscute si iubite de catre noi, romanii. Alegerea dintre acestea o faci in functie gusturi si buget, Polo fiind cel mai scump, dar si cel mai dichisit comparativ cu celelalte doua
- Renault Clio: Este o masina frantuzeasca, facandusu-si treaba foarte bine.
- Peugeot 207/208 si Citroen C3: La fel ca si in cazul Renaul-ului, dar parca ceva mai bine, in special Citroen-ul.
- Dacia Sandero: O masina ieftina, pe dedesubt avand multe componente din gama frantuzeasca, Clio
- Honda Jazz, Toyota Yaris si Mazda 2: Sunt masini mici, de oras si japoneze. Fiabile, dar „plasticoase”.

Bugetul mediu pentru masinile enumerate mai sus, vechi de 4-6 ani, sunt cuprinse intre 4000-5000 euro.

Daca esti un simpatizant al masinilor de tip hatchback poti opta pentru urmatoarele: Volkswagen Gold, Ford Focues, Opel Astra, Peugeot 308, Citroen C4, Renault Megane, Seat Leon, Toyota Auris, Hyundai i30, Kia ceed, Honda Civic.

Masina pentru circulat preponderent extraurban:
Daca esti nevoit sa circuli mai mult in spatiul extraurban, inseamna ca vei face si un numar mare de kilometrii, anual adunandu-se, de aceea este nevoie de o masina pe motorina, implicit un motor turbo-diesel, deoarece diesel-ul ofera rulare de croaziera optima, cuplu mare dezvoltat de la turatii reduse si consum redus de carburant

Pentru un numa de kilometrii mai mare decat o medie intre 25.000-30.000 km pe an, nu se mai renteaza un motor clasic pe benzina, deoarece strict din pricina consumului care poate ajunge cu pana la 30-35% mai mare, decat in cazul unui motor de o putere echivalenta, pe motorina.

In functie de buget si clasa, poti alege:
- Volkswagen Passat: Cei mai multi romani aleg aceasta masina, fiind bine conceputa.
- Skoda Superb: Se aseamana foarte mult cu Passat, oferind totodata un spatiu generos si un confort mai bun.
- Opel Insignia: Ca si in cazul Opel Astra, masa este mai mare fata de competitorii de clasa, motoarele sale fiind usor depasite de situatie, consumand mult mai mult.
- Ford Mondeo: Dispune de o dinamica foarte buna, motoarele fiind decente.
- Honda Accord, Toyota Avensis si Mazda 6: Masini japoneze, fiabile.

Daca consideri ca nu te incadrezi in situatiile de mai sus atunci alege ceva sa le imbine pe amandoua, dar si aici conteaza numarul de kilometrii pe care-l vei face anual.
Ai o familie micuta? Poti obta cel mai bine pentru o masina de caroserie hatchback.
Ai o familie mai mare sau ai nevoie de spatiu pentru a depozita bagaje? Poti obta pentru o masina de caroserie berlina medie sau mare, break, dar acestea depind de gust sau buget.