Bucovina este un loc sfant pentru ca aici se gasesc cele mai multe manastiri si biserici din tara noastra.

Fiecare manastire are un farmec aparte, o legenda aparte, dar putem spune ca seamana foarte mult una cu alta. Toate dintre aceste manastiri fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Manastirea Putna, ridicata de Stefan cel Mare (1457–1504), cel mai mare voievod al Moldovei, in urma victoriei de la Chilia in anul 1465, tragand de pe varful muntelui din apropiere cu arcul si unde a picat sageata acolo s-a hotarat sa ridice biserica. Lucrarile au inceput un an mai tarziu dupa victoria domnitorului si s-au terminat 3 ani mai tarziu. Aceasta este prima biserica zidita de Stefan Cel Mare. Aici se gaseste si mormantul acestuia, pe partea dreapta cum intri in manastire. In curtea manastirii se gaseste o statuie cu chipul lui Mihai Eminescu, simbolizand turnul ridicat in anul 1757, ce poarta numele poetului roman, amintind aniversarea a 400 de ani de la ridicarea bisericii, la care a participat el si alti oameni de cultura.

Manastirea Voronet, supranumita „ Capela Sixtina a Estului” sau cunoscuta dupa celebrul albastru de Voronet, se datoreaza mitropolitului Grigore Rosca care a realizat pictura exterioara. Aceasta manastire este ridicata tot de domnitorul Stefan cel Mare, in anul 1488, in doar 3 luni si 3 saptamani, constituind un record pentru acel timp.

Manastirea Moldovita, cunoscuta dupa zidurile puternice de aparare, asemanandu-se cu o fortareata. Biserica a fost inaltata de domnitorul Alexandru Cel Bun, aceasta prabusindu-se in urma unor alunecari de teren. In 1532, Petru Rares, fiu al domnitorului Stefan Cel Mare, a zidit noua biserica. Tot el, inconjurand aceasta noua biserica cu ziduri puternice de aparare. Datarea picturilor din interior si exterior se dateaza din anul 1537.

Manastirea Sucevita, construita la sfarsitul secolului al XVI-lea, de familia Movila. Picturile executate in fresca in interior si exterior de mainile lui Ioan Zugravul si fratele acestuia, Sofronie alaturi de o paleta cromatica dominata de nuanta unui verde crud, a adus manastirii o adevarata avere, ceea ce multi turisti straini sau din tara noastra vin sa vada sau sa faca poze. Paul Henry, un cercetator de arta francez a spus de pictura murala (aflata pe zid/perete), de la Sucevita, ca este „testamentul artei moldovenesti”.

Manastirea Humor, denumita uneori si Manastirea Humorului, este recunoscuta dupa pictura exterioara dominata de „rosul de Humor”,aici fiind tabloul asediului Constantinopolului. Manastirea include Biserica cu hramurile Adormirea Maicii Domnului si Sfantu Gheorghe. Aceasta manastire a fost construita din anul 1530, ruinele caselor manastiresti datand din secolele XVI-XVIII, turnul lui Vasile Lupu, construit in 1641 si turnul clopotnita, datand din secolul al XIX-lea.

Bucovina poate fi numita „paradisul Moldovei”, aici pe langa aceste frumoase manastiri cu potentia ridicat pentru patrimoniu, se gasesc si alte obiective turistice cum ar fi: chilia lui Daniil Sihastrul, mina de sare de la Cacica, Muzeul Oului, Muzeul satului bucovinean, Cetatea de scaun a Sucevei. Paradisul nordului Moldovei cu peisaje rar intalnite, va asteapta sa vizitati locuri noi si sa invatati, de asemnea traditiile si mestesugurile din zona.