Dupa parerea mea, arhitectura traditionala englezeasca este foarte splendida, forma caselor si aspectul lor fiind foarte superbe.

Am avut ocazia sa plec in Marea Britanie, la matusa mea, pentru 2 saptamani, ramanand placut surprinsa de apectul caselor, niste case care chiar duc inspre civilizatie, cu fatade specifice partii nordului.

In primul rand, proiectul unei case in stil britanic are anumite elemente-cheie, putand sa te duca cu gandul ca aceea casa este intr-un stil specific. De exemplu, fatada caselor este una dintre principalele particularitati ale proiectelor de case englezesti. Aceasta iasa in evidenta cu un exterior facut din caramida sau piatra specifica, in majoritatea cazurilor netencuite, avand un stil, pot spune, elegant.

In al doilea rand, o casa de genul acesta are ferestre din lemn, vopsite in alb, in niciun caz nu vom vedea o casa in stil britanic sa aiba termopane. Tamplaria caselor englezesti este executata numai si numai din lemn, de cele mai multe ori se foloseste lemnul de stejar, pentru ca are o rezistenta si o durabilitate mult mai buna decat celelalte tipuri de lemn, avand si o tenta de miros care te duce cu gandul la frumoasele cabane de munte.

Se pot intalni situatii cand, pentru elementele de décor exterior, se utilizeaza fierul forjat.

Am vazut multe case din Marea Britanie ca au ferestre, dar si usi cu arcade, in care da un aspect mult mai dragut, completand aspectul intreg al exteriorului acestor case.

Un alt element care caracterizeaza foarte mult stilul britanic este usa care face trecerea din bucatarie in curtea interioara, avand o mare intrebuintare, deoarece, uneori, in curtea din spate sunt amenajate bucatariile in aer liber, un gratar sau un foisor, iar locatarului ii este mult mai usor sa ajunga in zona respectiva, direct din bucatarie.

Gradina exterioara este acel spatiu verde, neingradit, pentru a iesi in evidenta mult mai bine casa, fiind imprejmuit de un gard de mici dimensiuni, mai mult pentru aspect decat pentru protectie, traversat de o alee cu pietris care asigura accesul dinspre strada.

Am realizat ca proiectele pentru casele in stil britanic au un regim mic de inaltime, vazandu-le cu un parte si cel mult un etaj sau mansarda. Cele mai multe case care le-am vazut includeau si garajul in structura lor.

Decorul interior al acestor case este reprezentat in principal de un semineu, iar de cele mai multe ori, britanicii opteaza pentru tapetarea peretilor in nuante de pastel. Se poate opta ca mobilierul sa fie in stilul Shabby Chic, obiectele vechi si atractia catre un trai simplu, bazandu-se pe ideea de frumusete, functiune si confort, fiind principalele caracteristici al acestui stil. Mobilerul este, de obicei, in culori de pastel, iar textilele caracteristice acestui stil sunt de obicei inul si bumbacul, albe sau tot in nuante de pastel.

In concluzie, pot sa spun ca fiecare teritoriu are arhitectura specifica zonei, de aceea si arhitectura romaneasca este superba, dar cea stilului britanic este mult mai diferita, comparativ cu a noastra.

Voi ce parere aveti de casele stilului britanic? Ati aborda acest stil casei dumneavoastra?