Cu totii iubim clatitele sau cel putin eu, deoarece sunt foarte usor de digerat si in acelasi timp sunt foarte delicioase, mai ales daca sunt umplute cu dulceata sau gem.

De fiecare data cand vreau sa prepar un desert, aleg sa fac clatite, deoarece m-am obisnuit cu ele, fiind foarte usor de facut, costul ingredientelor nu este foarte mare si sigur o sa le placa si musafirilor, daca ii serviti.

Copiii se impaca bine cu clatitele, ba chiar ma roaga ei sa le fac pentru ca sunt foarte gustoase si le mananca foarte usor, mai ales ca ei folosesc ca „topping” de nutella, „condimentul” dulce pe care orice copil nu ezita sa-l foloseasca, avand o buna aroma de ciocolata.

Ingredientele pentru clatite sunt:
- 250 g faina
- 300 ml lapte rece
- 250 g faina
- 50 g unt topit
- 150 ml apa minerala
- un praf de sare
- o lingurita extras vanilie
- o lingurita coaja rasa de lamaie
- putin ulei pentru uns tigaia

Modul de preparare al clatitelor este urmatorul:
1. Amestecati cu un tel, ouale cu untul topit, apoi laptele si faina, iar apoi omogenizati vine sa nu ramana cocoloase.
2. Puneti un praf de sare si subtiati compozitia cu apa minerala, pana obtineti un aluat fin si cremos, ca o smantana mai subtire.
3. Radeti putina coaja de lamaie si puneti vanilia, Nu este nevoie de zahar in compozitie, mai ales daca alegeti umpluturi dulci cu dulceata sau crema de ciocolata.
3. Lasati aluatul de clatite sa se odihneasca 10-15 minute.
4. Intre timp, puneti pe foc sa se incinga o tigaie pentru clatite. Ungeti-o cu putin ulei si puneti compozitia cu un polonic. Intindeti uniform aluatul pe toata suprafata, inclinand tigaia in toate partile. Cand incepe sa faca mici bule la suprafata, intoarce clatita pe partea cealalta.

Nu este nevoie sa ungeti tigaia de fiecare data, pentru ca untul din compozitie nu va lasa aluatul sa se lipeasca.

Conform ingredientelor ar trebuie sa iasa cam 10-12 clatite pe care puteti sa le umpleti cu dulceata, sa le rulati sau sa le impaturiti in patru. Eu prefer sa le impaturesc pentru ca arata mult mai bine ca forma, plus ca m-am obisnuit asa de mica.

Sa fiu sincera, de la bunica mea am invatat sa fac aceste minunate clatite, care m-a invatat sa le fac asa cum trebuie de la primul pas la ultimul si am inteles foarte bine, de aceea incerc sa invat si copiii, ce ingrediente sunt nevoite si cum se prepara clatitele, de asemenea nu-i las sa umble la aragaz, pentru ca sunt destul de mici si s-ar putea accidenta, chiar foarte grav.

Musafirii pe care ii chemam eu sau sotul meu, sunt foarte bucurosi de fiecare data cand ii servesc cu acest desert, clatitele, spunand ca nici la restaurant nu gasesti asa clatite cu un gust si un aspect foarte placut, multumindu-le, facandu-mi ziua foarte frumoasa.

Voi ce parere aveti de aceste clatite? Ce „topping” folositi si cum le impaturiti?