Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se pune la fiert cu betele de scortisoara, cuisoarele si uleiul. Se spala bine strugurii si se aleg boabele de pe ciorchini. Se pun intr-o oala cu capac, pe foc mic, ca sa se inmoaie si se trece sucul rezultat prin strecuratoare ca sa se separe pulpa de coji si seminte. Dovleacul fiert se face piure si se amesteca cu pulpa strecurata a strugurilor si cu zaharul. Se dau cateva clocote apoi se adauga miezul de nuca spalat bine si tocat nu prea marunt si frunzele de grusain. Se fierbe pana cand scade bine. Nu uitati sa amestecati din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Este gata atunci cand gemul racit, sta adunat (nu se intinde pe suprafata unei farfuriore). Inainte sa-l puneti in borcane, scoateti frunzele de grusain. Se pune fierbinte in borcane foarte curate, se pun capace si se lasa sa se raceasca in bucatarie. Borcanele bine racite se pun la pastrat in camara rece, intunecoasa si bine aerisita.

Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se pune la fiert cu betele de scortisoara, cuisoarele si uleiul. Se spala bine strugurii si se aleg boabele de pe ciorchini. Se pun intr-o oala cu capac, pe foc mic, ca sa se inmoaie si se trece sucul rezultat prin strecuratoare ca sa se separe pulpa de coji si seminte. Dovleacul fiert se face piure si se amesteca cu pulpa strecurata a strugurilor si cu zaharul. Se dau cateva clocote apoi se adauga miezul de nuca spalat bine si tocat nu prea marunt si frunzele de grusain. Se fierbe pana cand scade bine. Nu uitati sa amestecati din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Este gata atunci cand gemul racit, sta adunat (nu se intinde pe suprafata unei farfuriore). Inainte sa-l puneti in borcane, scoateti frunzele de grusain. Se pune fierbinte in borcane foarte curate, se pun capace si se lasa sa se raceasca in bucatarie. Borcanele bine racite se pun la pastrat in camara rece, intunecoasa si bine aerisita. Se foloseste la micul dejun sau ca gustare, pentru umplut cornulete sau pentru prajituri cu gem, fursecuri sau rulade. Pofta buna!