Iaca-ta un mod traznit de-a trata branza nobila... Am pus ghilimelele pentru ca la noi nici branza nobila nu este intotdeuna ceea asteptam de la ea ... Asa ca nu incercati mestesugirea asta decat de la parmezan in sus ... Eu am facut initial cu romanescul cascaval - simplu sau afumat - nu merge, a doua zi e atat de uscat si fara coeficient de crantz incat e bun de dat la soareci!!! Asa ca luati-va o bucata sanatoasa de branza buna, grasa, (Parmezan, Cedar etc.) si dati-o prin razatoare: cu gaurele mici daca doriti o dantelarie Lyoneza ori pe partea cu gaurele mari pentru o dantela mai din popor. Preincalziti cuptorul, nu prea tare - 180 de grade ar fi suficient - puneti o coala de hartie de copt pe fundul unei tave si presarati razatura in forme rotunde, nu inainte de-a o zburli tare - in felul acesta se obtine o dantelarie si nu o masa de branza topita ... 5-6 minute la cuptor sunt de ajuns ca branza sa se topeasca si (acum vine greul afacerii) scoateti tava, desprindeti usor cerculetele moi, cu ajutorul unei spatule, puneti-le pe o farfurie rece sau, asa fierbinti cum sunt, asterneti-le pe un sucitor si dati-le o forma de petala. Aici aveti nenumarate posibilitati: ovale, barcute, petale, evantai, fustitze etc. Depinde, fireste, de ceea ce aveti de gand sa faceti cu ele ... Razatura asta se poate aroma, inainte de-a fi pusa la cuptor, cu firisoare de marar, rozmarin fin tocat sau ce va trece prin cap in momentul cand i puneti gand rau, eh ... Se pot servi ca atare, crantzuri inmuiate in sosuri ori salate - ca aperitiv - sau ca decoratiuni comestibile ale unor preparate calde care cer un mic accent de branza.

Iaca-ta un mod traznit de-a trata branza nobila... Am pus ghilimelele pentru ca la noi nici branza nobila nu este intotdeuna ceea asteptam de la ea ... Asa ca nu incercati mestesugirea asta decat de la parmezan in sus ... Eu am facut initial cu romanescul cascaval - simplu sau afumat - nu merge, a doua zi e atat de uscat si fara coeficient de crantz incat e bun de dat la soareci!!! Asa ca luati-va o bucata sanatoasa de branza buna, grasa, (Parmezan, Cedar etc.) si dati-o prin razatoare: cu gaurele mici daca doriti o dantelarie Lyoneza ori pe partea cu gaurele mari pentru o dantela mai din popor. Preincalziti cuptorul, nu prea tare - 180 de grade ar fi suficient - puneti o coala de hartie de copt pe fundul unei tave si presarati razatura in forme rotunde, nu inainte de-a o zburli tare - in felul acesta se obtine o dantelarie si nu o masa de branza topita ... 5-6 minute la cuptor sunt de ajuns ca branza sa se topeasca si (acum vine greul afacerii) scoateti tava, desprindeti usor cerculetele moi, cu ajutorul unei spatule, puneti-le pe o farfurie rece sau, asa fierbinti cum sunt, asterneti-le pe un sucitor si dati-le o forma de petala. Aici aveti nenumarate posibilitati: ovale, barcute, petale, evantai, fustitze etc. Depinde, fireste, de ceea ce aveti de gand sa faceti cu ele ... Razatura asta se poate aroma, inainte de-a fi pusa la cuptor, cu firisoare de marar, rozmarin fin tocat sau ce va trece prin cap in momentul cand i puneti gand rau, eh ... Se pot servi ca atare, crantzuri inmuiate in sosuri ori salate - ca aperitiv - sau ca decoratiuni comestibile ale unor preparate calde care cer un mic accent de branza.