Macinati fin, gen faina, 1/2 din cantitatea de boabe de mustar cu rasnita electrica de cafea. Separat, intr-un bol de sticla, amestecati mierea (zaharul), sarea (vegeta), otetul, berea (vinul sau apa) prin batere cu telul para. Ajustati din ingredientele amestecului dupa gustul vostru, sarat- dulce- acru, avand grija sa predomine acru. Adaugati colorantul bio- turmeric (sofran sau curry) dizolvat in foarte putin lichid, faina macinata, boabele de mustar intregi si omogenizati foarte bine. Adaugati bere sau vin (apa) pentru a regla fluiditatea amestecului, tinand cont ca in timp lichidul este partial absorbit de mustarul pudra si boabe. Lasati la temperatura camerei cateva ore (2 - 4 ore), apoi transferati in borcan inchis ermetic cu capac si dati la frigider. Se poate consuma dupa 2 - 3 zile si pastra la frigider 2 - 3 saptamani. Fiind un mustar tip Dijon acesta este putin iute.

Macinati fin, gen faina, 1/2 din cantitatea de boabe de mustar cu rasnita electrica de cafea. Separat, intr-un bol de sticla, amestecati mierea (zaharul), sarea (vegeta), otetul, berea (vinul sau apa) prin batere cu telul para. Ajustati din ingredientele amestecului dupa gustul vostru, sarat- dulce- acru, avand grija sa predomine acru. Adaugati colorantul bio- turmeric (sofran sau curry) dizolvat in foarte putin lichid, faina macinata, boabele de mustar intregi si omogenizati foarte bine. Adaugati bere sau vin (apa) pentru a regla fluiditatea amestecului, tinand cont ca in timp lichidul este partial absorbit de mustarul pudra si boabe. Lasati la temperatura camerei cateva ore (2 - 4 ore), apoi transferati in borcan inchis ermetic cu capac si dati la frigider. Se poate consuma dupa 2 - 3 zile si pastra la frigider 2 - 3 saptamani. Fiind un mustar tip Dijon acesta este putin iute. Pentru pastrare mai indelungata se sterilizeaza la bain-marie 20- 30 min, dar in felul acesta se pierd multe din proprietatile naturale ale produsului. Recomandarea mea este sa pregatiti o cantitate mai mica repetand procedeul de cate ori aveti nevoie. Am pregatit de mai multe ori acest mustar si pot face cateva precizari in completarea retetei preluate si trecuta mai sus: Combinand semintele de mustar galbene cu cele negre in diferite proportii veti obtine gusturi diferite deoarece, semintele galbene sunt mai slabe, iar cele negre mai iuti si cu gust mai intens Aroma de mustar se activeaza cand semintele vin in contact cu un lichid, astfel puteti obtine gusturi si tipuri diferite de mustar jongland cu cele doua feluri de seminte de mustar. Gustand amestecul imediat ce l-ati obtinut acesta va fi foarte iute si inecacios. Pentru a obtine un gust normal de mustar puteti sa-l lasati chiar si 1 saptaman la temperatura camerei, dupa care gustati in fiecare zi si cand ajunge pe placul vostru il puneti in frigider in borcan cu capac. Cu cat il tineti mai mult afara, cu atat va scadea iuteala si va avea un gust mai delicat, gustul iute si inecacios disparand. Daca doriti un mustar foarte light il tineti afara aproximativ 1 luna. Pastrati apoi la frigider.