Perele taiate in sferturi, scos cotorul si apoi taiate in felii pe lungime si fiecare felie taiata in bucatele mici (cit vreti voi) se aseaza intr-o cratita in straturi cu zaharul, ultimul strat va fi de zahar. Acoperim cratita cu capac si o lasam la rece citeva ore. Eu am pus cratita de la 6 dimineata pina la 12 (cred) la prinz in balcon caci este racoare, cine vrea poate lasa cratita cu perele si zaharul in frigider peste noapte. Perele cu zaharul isi vor lasa zeama si vor pluti prin cratita. Am adaugat un pahar cu apa, pahar normal ca cele din bucatarie. Si am pus cratita pe focul cel mai mic de la aragaz. Am lasat sa fiarba la foc mic, nu clocoteste ci fierbe domol, puteti chiar sa puneti o tabla sub cratita. Cratita mea este cea de fonta smaltuita, groasa si foarte buna pentru dulceturi (pe linga alte bunataturi). Cind siropul se leaga (faceti proba cu farfurioara*), siropul nu trebuie sa fie foarte legat, prea gros caci oricum se mai intareste si cind se raceste. * proba cu farfurioara #1 trageti cratita de pe foc si luati cu o lingurita sirop din dulceata, il puneti pe o farfurioara pe care o inclinati, daca sitropul aluneca rapid mai trebuie fiert daca este mai lent atunci este ok si dulceata este gata. #2 trageti cratita de pe foc si puneti citeva picaturi de sirop pe o frfurioara cu putina apa, siropul care cade in apa rece din farfurioara trebuie sa formeze o biluta daca este gata sau se dezintegreaza in apa si atunci inseamna ca mai trebuie fiert In timp ce dulceata fierbe sterilizati borcanele si capacele (in cuptor sau prin fierbere si apoi uscare pe servet de in/ bumbac spalat fara balsam). Turnam dulceata fierbinte in borcane, cu grija ca sa nu ne ardem, le punem capacele si le asezam cu capacul in jos pina cind se racesc. o sa auzim cind se racesc borcanele clicul facut de capace. Daca nu il auziti cit stau cu capacul in jos il veti auzi si chiar o sa vedeti cind le veti intoarce in poztia normala. Stergeti cu o cirpa umeda borcanele de eventualele urme/ dire de dulceata si le asezati in camara/ dulap.

Perele taiate in sferturi, scos cotorul si apoi taiate in felii pe lungime si fiecare felie taiata in bucatele mici (cit vreti voi) se aseaza intr-o cratita in straturi cu zaharul, ultimul strat va fi de zahar. Acoperim cratita cu capac si o lasam la rece citeva ore. Eu am pus cratita de la 6 dimineata pina la 12 (cred) la prinz in balcon caci este racoare, cine vrea poate lasa cratita cu perele si zaharul in frigider peste noapte. Perele cu zaharul isi vor lasa zeama si vor pluti prin cratita. Am adaugat un pahar cu apa, pahar normal ca cele din bucatarie. Si am pus cratita pe focul cel mai mic de la aragaz. Am lasat sa fiarba la foc mic, nu clocoteste ci fierbe domol, puteti chiar sa puneti o tabla sub cratita. Cratita mea este cea de fonta smaltuita, groasa si foarte buna pentru dulceturi (pe linga alte bunataturi). Cind siropul se leaga (faceti proba cu farfurioara*), siropul nu trebuie sa fie foarte legat, prea gros caci oricum se mai intareste si cind se raceste. * proba cu farfurioara #1 trageti cratita de pe foc si luati cu o lingurita sirop din dulceata, il puneti pe o farfurioara pe care o inclinati, daca sitropul aluneca rapid mai trebuie fiert daca este mai lent atunci este ok si dulceata este gata. #2 trageti cratita de pe foc si puneti citeva picaturi de sirop pe o frfurioara cu putina apa, siropul care cade in apa rece din farfurioara trebuie sa formeze o biluta daca este gata sau se dezintegreaza in apa si atunci inseamna ca mai trebuie fiert In timp ce dulceata fierbe sterilizati borcanele si capacele (in cuptor sau prin fierbere si apoi uscare pe servet de in/ bumbac spalat fara balsam). Turnam dulceata fierbinte in borcane, cu grija ca sa nu ne ardem, le punem capacele si le asezam cu capacul in jos pina cind se racesc. o sa auzim cind se racesc borcanele clicul facut de capace. Daca nu il auziti cit stau cu capacul in jos il veti auzi si chiar o sa vedeti cind le veti intoarce in poztia normala. Stergeti cu o cirpa umeda borcanele de eventualele urme/ dire de dulceata si le asezati in camara/ dulap. Dulceata si nu gem sau marmelada tocmai oentru ca am pus fructele bucati si nu macinate/tocate/pasta dar si pentru ca am folosit mult zahar aproape 1: 1 si nu 2: 1 cum se face de obicei cu gemul care trebuie sa fie mai acrisor. Am preferat sa nu adaug nimic decit fructe si zahar (si paharelul de apa) pentru ca perele erau extrem de parfumate. Si am facut bine pentru gustul meu. Daca vreti insa puteti aadauga zeama de lamiie sau scortisoara sau ciocolata sau brandy / coniac, am gasit si retete cu grappa (tuica italiana) pe internet sau cum mi-au sugerat fetele Iulia ghimbir si Yafa vanilie. Sfatul meu: Gustati perele si daca sunt dulci puneti mai putin zahar decit am pus eu, intre 600-800 gr ar fi fost perfect pentru cantitatea asta de pere. Data viitoare caci la cit este buna si parfumata va exista si o data viitoare =)) o sa pun mai putin zahar.