Pentru sosul caramel: Intr-o cratita puneti zaharul pe ochiul mic cu flacara pe minim. Lasati acesta pana cand se topeste. Resistati tendintei de a amesteca sau a mari focul, puteti doar misca putin cratita. Cand zaharul s-a topit este critic sa nu lasati sa se arda. Luati de pe foc si adaugati cu grija untul amestecand cu o spatula. Aveti grija deoarece va face bule iar temperatura acestui amestec este foarte mare. Cand untul s-a topit adaugati treptat smantana apoi sarea, incorporati bine apoi lasati deoparte. Pentru aluat: Intr-un blender puneti faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea si untul. Pulsati aproximativ 10 secunde pentru ca untul sa fie incorporat, va avea aspect nisipos. Puneti apa si mai pulsati cateva secunde pana cand se aduna putin laolalta. Transferati pe o suprafata si usor 1-2 minute cu podul palmei apasati timp in care adunati aluatul si formati intr-o bila, inveliti aceasta in folie de plastic si lasati-o in frigider (cel putin 20 de minute). Pentru mere: Taiati merele in 4 apoi felii si puneti-le intr-o cratita. Daca folositi mirodenii intregi macinati enibaharul cu scortisoara si cuisoare. Puneti apoi peste mere impreuna cu zaharul brun si untul. Caliti la foc mic pana cand acestea sunt moi. Lasati apoi deoparte. Pentru mascarpone: Puneti branza mascarpone intr-un bol cu restul de ingrediente si amestecati ca toate sa fie incorporate, tineti in frigider pana cand va fi folosita. Ansamblul: Preincalziti cuptorul la 190 c (gaz 5). Intindeti aluatul astfel incat sa ajunga si pe marginile vasului termorezistent pe care il veti folosi. Aranjati acesta in vas (si pe margini) apoi puneti o folie de aluminiu pe fund. Peste aceasta imprastiati 1 cana de fasole sau margele. Coaceti in cuptor 15 minute sau pana cand are aspect de crusta aurie. Scoateti, luati folia de aluminiu cu greutatile si lasati sa se raceasca. Puneti sosul caramel lasand deoparte 3-4 linguri. Tineti vasul in congelator 10 minute. Aranjati peste caramel merele apoi deasupra crema mascarpone. Bateti frisca si intindeti peste mascarpone apoi sosul caramel ramas. Optional cu o scobitoare sau furculita faceti forme dupa plac. Puteti servi imediat dar recomand sa tineti la rece cateva ore inainte de a servi. * Aluatul se v-a lasa pe margini pana la jumatate si nu va mai avea o textura uniforma dar este normal este un desert cu aspect rustic. ** Pastrati tarta acoperita in frigider.

Pentru sosul caramel: Intr-o cratita puneti zaharul pe ochiul mic cu flacara pe minim. Lasati acesta pana cand se topeste. Resistati tendintei de a amesteca sau a mari focul, puteti doar misca putin cratita. Cand zaharul s-a topit este critic sa nu lasati sa se arda. Luati de pe foc si adaugati cu grija untul amestecand cu o spatula. Aveti grija deoarece va face bule iar temperatura acestui amestec este foarte mare. Cand untul s-a topit adaugati treptat smantana apoi sarea, incorporati bine apoi lasati deoparte. Pentru aluat: Intr-un blender puneti faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea si untul. Pulsati aproximativ 10 secunde pentru ca untul sa fie incorporat, va avea aspect nisipos. Puneti apa si mai pulsati cateva secunde pana cand se aduna putin laolalta. Transferati pe o suprafata si usor 1-2 minute cu podul palmei apasati timp in care adunati aluatul si formati intr-o bila, inveliti aceasta in folie de plastic si lasati-o in frigider (cel putin 20 de minute). Pentru mere: Taiati merele in 4 apoi felii si puneti-le intr-o cratita. Daca folositi mirodenii intregi macinati enibaharul cu scortisoara si cuisoare. Puneti apoi peste mere impreuna cu zaharul brun si untul. Caliti la foc mic pana cand acestea sunt moi. Lasati apoi deoparte. Pentru mascarpone: Puneti branza mascarpone intr-un bol cu restul de ingrediente si amestecati ca toate sa fie incorporate, tineti in frigider pana cand va fi folosita. Ansamblul: Preincalziti cuptorul la 190 c (gaz 5). Intindeti aluatul astfel incat sa ajunga si pe marginile vasului termorezistent pe care il veti folosi. Aranjati acesta in vas (si pe margini) apoi puneti o folie de aluminiu pe fund. Peste aceasta imprastiati 1 cana de fasole sau margele. Coaceti in cuptor 15 minute sau pana cand are aspect de crusta aurie. Scoateti, luati folia de aluminiu cu greutatile si lasati sa se raceasca. Puneti sosul caramel lasand deoparte 3-4 linguri. Tineti vasul in congelator 10 minute. Aranjati peste caramel merele apoi deasupra crema mascarpone. Bateti frisca si intindeti peste mascarpone apoi sosul caramel ramas. Optional cu o scobitoare sau furculita faceti forme dupa plac. Puteti servi imediat dar recomand sa tineti la rece cateva ore inainte de a servi. * Aluatul se v-a lasa pe margini pana la jumatate si nu va mai avea o textura uniforma dar este normal este un desert cu aspect rustic. ** Pastrati tarta acoperita in frigider. Acesta este preferatul meu desert cu mere. Nu va lasati inselati de aspectul rustic si dezordonat al acestei tarte, este foarte delicioasa. Pare a fi mult de lucru dar e mai mult in teorie.