Castanele daca sunt intregi le crestati si le puneti la fiert in apa cu o foaie de dafin, ale mele erau intregi cu coaja dar congelate- in acest caz le puneti asa congelate in oala cu apa rece direct pe foc, cind sunt fierte le curatati de coaja tare exterioara maronie si evident de pielicica interna. Daca sunt castane uscate, deshidratate atunci le puneti cu o seara inainte la umflat in apa iar dimineata le curatati pielita si le puneti la fiert mereu in apa cu o foaie de dafin. In timp ce castanele fierbeau si mai apoi in timp ce le curatai (nu uitati ca trebuie sa stea mereu in apa calda si sa le curatai asa fierbinti cit suportati, altfel nu se mai dezlipeste pielita cu usurinta) am pus in tava la cuptor pe hartie de copt conopida spalata si taiata buchetele mici. Puteti sa puneti sare si putin ulei pe ea. Focul mijlociu spre mare in cuptor. o lasati acolo pina cind este moale ca intra furculita in ea. Pulpa de castane sau piureul daca aveti asa ceva gata pregatit rasturnati in oala in care o sa pregatiti supa, adaugati conopida tinind citeva buchetele pentru ornat, la fel faceti si cu cite o castana de portie (ale mele s-au strivit toate si n-am mai avut ce pastra), varsati supa si lasati sa fiarba cca 10 minute. Daca vis e pare ca e prtea mult lichid scoateti o parte si tineti separat. Mixati cu mixerul vertical castanele impreuna cu conopida si o parte din supa, adaugati laptele, amestecati si daca vreti mai adaugati supa pina obtineti consistenta dorita. Gustati de sare si mai adaugati daca este nevoie. Adaugati piper macinat proaspat si serviti cu crutoane (bucati de paine taiata cuburi, stropita cu ulei si incalzita in cuptor sau chiar direct in tigaie) si putin patrunjel verde (opstional).

Castanele daca sunt intregi le crestati si le puneti la fiert in apa cu o foaie de dafin, ale mele erau intregi cu coaja dar congelate- in acest caz le puneti asa congelate in oala cu apa rece direct pe foc, cind sunt fierte le curatati de coaja tare exterioara maronie si evident de pielicica interna. Daca sunt castane uscate, deshidratate atunci le puneti cu o seara inainte la umflat in apa iar dimineata le curatati pielita si le puneti la fiert mereu in apa cu o foaie de dafin. In timp ce castanele fierbeau si mai apoi in timp ce le curatai (nu uitati ca trebuie sa stea mereu in apa calda si sa le curatai asa fierbinti cit suportati, altfel nu se mai dezlipeste pielita cu usurinta) am pus in tava la cuptor pe hartie de copt conopida spalata si taiata buchetele mici. Puteti sa puneti sare si putin ulei pe ea. Focul mijlociu spre mare in cuptor. o lasati acolo pina cind este moale ca intra furculita in ea. Pulpa de castane sau piureul daca aveti asa ceva gata pregatit rasturnati in oala in care o sa pregatiti supa, adaugati conopida tinind citeva buchetele pentru ornat, la fel faceti si cu cite o castana de portie (ale mele s-au strivit toate si n-am mai avut ce pastra), varsati supa si lasati sa fiarba cca 10 minute. Daca vis e pare ca e prtea mult lichid scoateti o parte si tineti separat. Mixati cu mixerul vertical castanele impreuna cu conopida si o parte din supa, adaugati laptele, amestecati si daca vreti mai adaugati supa pina obtineti consistenta dorita. Gustati de sare si mai adaugati daca este nevoie. Adaugati piper macinat proaspat si serviti cu crutoane (bucati de paine taiata cuburi, stropita cu ulei si incalzita in cuptor sau chiar direct in tigaie) si putin patrunjel verde (opstional).