Pentru sos de ciocolata si alune de padure Prajiti alunele de padure in cuptor, timp de 5 min, la 200 grade, intorcandu-le de cateva ori ca sa nu se arda. Scoateti pe un prosop si frecati bine pentru a indeparta coaja de pe ele. Mixati-le in robot pana devin pasta. Separat, topiti ciocolata la bain-marie. Adaugati pasta de alune, mixati bine, apoi smantana pentru frisca si mixati inca cateva secunde (cat sa se omogenizeze ingredientele). Lasati in asteptare. * Puteti pregati sosul cu 1 zi inainte si sa-l pastrati in frigider, intr-un borcan. Ca sa-l folositi, scufundati 10 min borcanul in apa fierbinte, cat sa se incalzeasca. Pentru gnocchi de castane Amestecati bine ricotta / urda cu piureul de castane, folosind o furculita. Adaugati intai oul batut, amestecati bine, apoi faina si omogenizati. * Veti obtine o pasta putin mai lipicioasa, dar nu fiti tentate sa adaugati faina (asa trebuie sa fie). Luati cate 1 lingura cu varf din aluatul obtinut si puneti-o pe masa de lucru infainata bine. Rulati-o pe suprafata de lucru ca sa se acopere cu faina, apoi modelati-o sub forma de sul subtire (diametrul de aprox 1, 5 cm), avand mainele infainate. Taiati fiecare sul in felii groase de circa 1 cm. Treceti fiecare bucatica de aluat peste dintii unei furculite intoarse invers, pentru a se imprima pe aluat modelul caracteristic de gnocchi. Transferati-le direct pe hartie de copt presarata cu faina. Intre timp, puneti la fiert multa apa, intr-un vas, iar cand clocoteste, dati focul mic. Fierbeti gnocchi timp de 1 min, din momentul in care se ridica la suprafata (eventual in mai multe transe- nu-i inghesuiti in oala ca sa nu se lipeasca). Scoateti cu o paleta, scurgeti si transferati imediat in vasul cu unt vanilat. Pentru sotat in unt vanilat Topiti untul intr-un vas mai larg (tigaie). Adaugati semintele de la pastaia de vanilie si amestecati bine. Adaugati gnocchi scursi, sotati-i 1 min, scuturand de cateva ori vasul, astfel incat acestia sa se acopere cu unt pe toate fetele. Presarati zaharul peste ei si mai sotati 30 sec, miscand tigaia. - Puteti scoateti gnocchi intr-un bol, sa turnati sosul de ciocolata, sa-i amestecati usor, pana se acopera de sos, apoi sa- impartiti in boluri mici si sa presarati cu pudra de ciocolata. - La fel de bine puteti sa impartiti gnocchi direct in boluri mici, individuale, sa turnati sos de ciocolatasi si sa presarati cu pudra de ciocolata (fara sa amestecati gnocchi cu sosul de ciocolata). Serviti calzi.

Pentru sos de ciocolata si alune de padure Prajiti alunele de padure in cuptor, timp de 5 min, la 200 grade, intorcandu-le de cateva ori ca sa nu se arda. Scoateti pe un prosop si frecati bine pentru a indeparta coaja de pe ele. Mixati-le in robot pana devin pasta. Separat, topiti ciocolata la bain-marie. Adaugati pasta de alune, mixati bine, apoi smantana pentru frisca si mixati inca cateva secunde (cat sa se omogenizeze ingredientele). Lasati in asteptare. * Puteti pregati sosul cu 1 zi inainte si sa-l pastrati in frigider, intr-un borcan. Ca sa-l folositi, scufundati 10 min borcanul in apa fierbinte, cat sa se incalzeasca. Pentru gnocchi de castane Amestecati bine ricotta / urda cu piureul de castane, folosind o furculita. Adaugati intai oul batut, amestecati bine, apoi faina si omogenizati. * Veti obtine o pasta putin mai lipicioasa, dar nu fiti tentate sa adaugati faina (asa trebuie sa fie). Luati cate 1 lingura cu varf din aluatul obtinut si puneti-o pe masa de lucru infainata bine. Rulati-o pe suprafata de lucru ca sa se acopere cu faina, apoi modelati-o sub forma de sul subtire (diametrul de aprox 1, 5 cm), avand mainele infainate. Taiati fiecare sul in felii groase de circa 1 cm. Treceti fiecare bucatica de aluat peste dintii unei furculite intoarse invers, pentru a se imprima pe aluat modelul caracteristic de gnocchi. Transferati-le direct pe hartie de copt presarata cu faina. Intre timp, puneti la fiert multa apa, intr-un vas, iar cand clocoteste, dati focul mic. Fierbeti gnocchi timp de 1 min, din momentul in care se ridica la suprafata (eventual in mai multe transe- nu-i inghesuiti in oala ca sa nu se lipeasca). Scoateti cu o paleta, scurgeti si transferati imediat in vasul cu unt vanilat. Pentru sotat in unt vanilat Topiti untul intr-un vas mai larg (tigaie). Adaugati semintele de la pastaia de vanilie si amestecati bine. Adaugati gnocchi scursi, sotati-i 1 min, scuturand de cateva ori vasul, astfel incat acestia sa se acopere cu unt pe toate fetele. Presarati zaharul peste ei si mai sotati 30 sec, miscand tigaia. - Puteti scoateti gnocchi intr-un bol, sa turnati sosul de ciocolata, sa-i amestecati usor, pana se acopera de sos, apoi sa- impartiti in boluri mici si sa presarati cu pudra de ciocolata. - La fel de bine puteti sa impartiti gnocchi direct in boluri mici, individuale, sa turnati sos de ciocolatasi si sa presarati cu pudra de ciocolata (fara sa amestecati gnocchi cu sosul de ciocolata). Serviti calzi. -Important la acesta reteta este consistenta piureului de castane; va recomand sa folositi piureul de castane unguresc (cel impachetat in hartie- are forma pachetului de unt- este asa de tare, ca se taie cu cutitul). -Daca folositi urda in loc de branza ricotta, frecati urda cu putin lapte, cat sa se umezeasca un pic (urda este mai seaca dacat branza ricotta) sau puneti in aluat 1 ou mare in loc de unul mic.