Spre a fi clar in tot ce urma sa lucreze, sa indemne si sa cheme, dintru inceput si-a stabilit directia activitatii sale viitoare, scopul si cauza pentru care va trai si muri biruitor. i aceasta precizare o face la aparitia primei sale carti, tiparite la Arad, careia i-a pus semnificativul titlu Spre Canaan . Fara de []Spre a fi clar in tot ce urma sa lucreze, sa indemne si sa cheme, dintru inceput si-a stabilit directia activitatii sale viitoare, scopul si cauza pentru care va trai si muri biruitor. i aceasta precizare o face la aparitia primei sale carti, tiparite la Arad, careia i-a pus semnificativul titlu Spre Canaan .

Fara de nici o abatere, fara de nici un ocolis, de aici de unde suntem, de unde ne-a asezat Dumnezeul Cel Intelept si Atotstiutor direct inainte, spre Canaanul Ceresc! Prin pustiu, spre ara Sfanta, fara de nici un amestec cu nici un popor, cu nici o alta familie straina, nici vreo negustorie cu nimeni spre Canaan!Aducem aceste dovezi spre a le folosi celor indusi in eroare de rau-voi-torii Bisericii si Neamului nostru. Spre a le folosi celor care nu au cunoscut lucrarea Oastei Domnului si nici pe Parintele Iosif, asa cum ar fi trebuit sa fie cunoscut.

Sa le foloseasca acelora carora Parintele Iosif le-a fost prezentat in mod eronat si tendentios, spre a-i feri de Oaste, de Hristos si de Cruce. Sfantul Apostol Pavel zice despre acesti rauvoitori asa: Sunt intre voi unii care se poarta ca niste vrajmasi ai Crucii lui Hristos (Filip. 3, 18).

Majoritatea oamenilor vor sa fuga de Cruce. Hristos o proclama ca unicul mijloc de a-L urma. Apostolii o poarta ca pe o cinste de care sunt invredniciti. Sfintii Parinti ne indeamna sa o dorim si sa o ducem cu vrednicie. Atunci, noi ce sa putem spune despre acei care ne indeamna sa fugim de ea?Noi va instiintam, prin cele aratate de Sfanta Evanghelie, in I Ioan 4, 1-3, ca duhul care vrea sa ne infatiseze un Hristos Iisus fara Cruce este duhul lui Antihrist.

Iar celor care inca mai continua sa-l acuze pe Parintele Iosif, le spunem ca in lucrarile, in miile de invataturi sfinte date de el acestui popor, nu vor gasi nici o abatere de la dreapta invatatura, nici macar cat un fir de par.

El a pus mana pe plugul cel Sfant al Evangheliei, suferind impreuna cu ea, si arand adanc peste buruienile pacatelor si tinand sus Cuvantul cel Sfant, fara de frica si de rusine. A fost curajos si harnic, pana in clipa plecarii lui din lume.

Nu are nimeni nici o dovada spre a justifica temerile, false de altfel, ca parintele ar fi intentionat sa dea lucrarii Oastei Domnului o directie extremista sau contrara dogmelor si canoanelor Bisericii.

Nu acesta a fost motivul lansarii acestor temeri, ci a fost ura vrajmasului Satana, alarmat ca Oastea Domnului va scoate sufletele oamenilor de sub stapanirea pacatului. Oamenii neduhovnicesti, care ar fi fost...