12 A tine seama de trecut, este o mare intelepciune. Nimeni nu se va putea indrepta niciodat in viitor dac nu-si va aduce aminte ca s trag inv t tur din cele petrecute mai demult. Toat istoria trecutului este o carte plin de inv t minte, de care orice om care vrea s ajung bine, trebuie s tin seama cu []12 A tine seama de trecut, este o mare intelepciune.

Nimeni nu se va putea indrepta niciodat in viitor dac nu-si va aduce aminte ca s trag inv t tur din cele petrecute mai demult.

Toat istoria trecutului este o carte plin de inv t minte, de care orice om care vrea s ajung bine, trebuie s tin seama cu grij .13 Nimeni dintre noi n-a crescut inv tat.

Pan la noi, cati inaintasi ai nostri au muncit din greu, au luptat si s-au jertfit pentru ca noi ast zi s ne putem bucura de o stare pe care ei, sute si mii de ani, n-au avut-o, dar au muncit pentru ca s-o avem noi.14 Cate mijloace care ne usureaz si ne infrumuseteaz ast zi viata noastr , p rintii nostri nu le-au avut.

Cat experient ne-a r mas de la ei!Cate inv t minte din munca si din lupta lor!Cate binefaceri in urma jertfelor lor!Cat de indatorati le suntem!Cat de recunosc tori trebuie s le fim!15 S ia bine seama orice tan r la aceste adev ruri.

C ci dac nu se va simti adanc legat de r d cina s n toas a credintei inaintasilor s i, nici nu va putea creste drept.

Nici nu va putea avea urmasi buni si roade rodnice.

Pomul rupt de r d cina sa, se usuc si piere.16 Ce r u este uneori c ii merge omului bine.

Si cat de atent si veghetor trebuie s ...