De ce atata plangere ? De ce atata vaiet ? Iata o intrebare, pe care ar trebui sa si-o puna fiecare. De ce ? Fiindca noi insine ne lipsim de bucuria vietii. i ne lipsim de bucuria vietii, fiindca ne inchipuim viata altcum, decum este sau trebuie sa fie. Noi cei de azi nu ne []De ce atata plangere ? De ce atata vaiet ? Iata o intrebare, pe care ar trebui sa si-o puna fiecare.

De ce ? Fiindca noi insine ne lipsim de bucuria vietii. i ne lipsim de bucuria vietii, fiindca ne inchipuim viata altcum, decum este sau trebuie sa fie.

Noi cei de azi nu ne bucuram de lucrul nostru. Azi nimeni nu mai lucreaza, fiindca-l indeamna sufletul sa-si arate puterea sa si inima sa. Lucrul de azi il facem, ca sa castigam bani si numai atata bucurie ne aduce cati bani facem. Unde e vremea, cand oamenii lucrau o viata intreaga la un lucru, pentru ca apoi cu el sa impodobeasca o biserica ? Ce bucurie simtea acela, cand vedea pe credinciosi, ca lauda pe Dumnezeu stand langa podoaba ori lucrul savarsit de el din tinerete si pana acum, cand sta cu un picior in groapa! i asta fara sa fi cerut un ban, ori sa spuna ca el a facut. Numai acela e lucru adevarat de care te bucuri cu toata inima ta si pentru care n are nici imparatul atatia bani ca sa-l cumpere , fiindca tu nu l-ai facut de vanzare. Cati mai lucreaza azi asa ? Ce bucurie simtea papucarul cand isi arata lumii marfa lucrata de el intre cantece si glume, ghiata sa, care dorea sa-i faca bucurie si celui ce-o va incalta. Azi bani si iarasi bani! i cand truda manilor tale, in care truda ai turnat ceva din inima ta nu-ti mai aduce bucurie afara de bani cum vrei sa te bucuri de viata? Alta pricina e, ce toti ne inchipuim viata altcum de cum trebuie sa fie. Toti dusmanim pe ceice ne par ca traiesc mai bine ca noi. Uram pe domni fiindca ne pare ca ei castiga mai usor, domnul uraste pe...