Dragostea, cea dintai dintre roadele Duhului, de la Gal. 5, 22, era trasatura cea mai puternica a sufletului sau. N-a fost nimeni, dar chiar nimeni, care, apropiindu-se de el, sa nu fi simtit de indata suvoiul puternic si dulce al unei iubiri intelegatoare, sincere, prietenoase si apropiate. Pe toate zecile de mii, sutele de mii de []Dragostea, cea dintai dintre roadele Duhului, de la Gal. 5, 22, era trasatura cea mai puternica a sufletului sau. N-a fost nimeni, dar chiar nimeni, care, apropiindu-se de el, sa nu fi simtit de indata suvoiul puternic si dulce al unei iubiri intelegatoare, sincere, prietenoase si apropiate. Pe toate zecile de mii, sutele de mii de suflete, aduse de el la Hristos, singura dragostea a fost in stare sa le stranga si sa le ingenuncheze la picioarele Crucii. Singura puterea dragostei Duhului Sfant din el.

Cine a incercat sincer, vreodata, sa aduca la Hristos macar un singur suflet, stie ce grea este aceasta lucrare Dar cine a adus sute de mii de suflete?Desigur ca lucrarea nasterii din nou a cuiva este o lucrare pe care o fac Cuvantul si Duhul lui Hristos, dar Domnul Iisus totdeauna Se foloseste de un om al Sau in aceasta lucrare a Sa. i, cu cat unealta este mai sfanta, cu atata lucrarea va fi si ea mai sfanta. Astfel de lucrari, pe plan mic, individual, s-au mai facut si se fac. Dar o lucrare de aceasta marime, pe o durata atat de lunga si intr-un numar atat de mare de suflete, este ceva ce nu se petrece la fiecare suta de ani. In Biserica noastra, o astfel de miscare duhovniceasca nu stim sa se mai fi petrecut, din zilele Sf. Ioan Gura de Aur, pana acum.

Copilul cuiva mosteneste totdeauna trasaturile principale ale parintelui sau Lucrarea Oastei Domnului, daca are o trasatura principala, daca are ceva specific al ei, aceasta este tocmai dragostea dragostea fata de Domnul si...