Vitele se feresc de macelaria macelarului, dar oamenii dau navala la macelaria diavolului Mergeti la o macelarie de vite. i veti vedea un lucru duios si miscator. Vita nu merge de buna-voie la taiere, ci e tarata. Simte ce o asteapta si nu vrea sa intre la belitoare. Simte sa intra pe poarta mortii. Simte []Vitele se feresc de macelaria macelarului, dar oamenii dau navala la macelaria diavolului Mergeti la o macelarie de vite. i veti vedea un lucru duios si miscator. Vita nu merge de buna-voie la taiere, ci e tarata. Simte ce o asteapta si nu vrea sa intre la belitoare. Simte sa intra pe poarta mortii. Simte cutitul si sfarsitul ce o asteapta. Vita e un dobitoc fara de minte si totusi simte prapadul si umbla sa scape de el.

Mergeti apoi la carciuma si veti vedea tocmai contrariul. i carciuma este un fel de belitoare. E belitoarea diavolului. E macelaria diavolului unde diavolul omoara si trupul si sufletul omului (Matei 10, 12).

Insa la belitoarea aceasta, celelalte vite (adica oamenii) nu mai sunt tarate, ci merg de buna-voie. Merg cantand si jucand. Intra cantand si jucand pe poarta mortii. Asta fiindca vita e un dobitoc ce n-ar minte; dar omul e faptura lui Dumnezeu si are minte.

Vai ce de suflete junghie diavolul la macelaria carciumii si, vai, cum intra lumea potop pe poarta acestei morti. Doar nicaieri nu se vede atat de bine ca la carciuma, poarta cea larga despre care zice Mantuitorul ca multi...