In Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu, intre toate inv t turile l sate nou , oamenilor, se afl si pilda smochinului neroditor. In aceast pild , este descris momentul in care Domnul Hristos venea din Betania si, fl manzind pe drum, a v zut un smochin. Si, oprindu-Se lang acesta, a dorit s m nance din roadele lui, dar smochinul nu avea fructe, []In Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu, intre toate inv t turile l sate nou , oamenilor, se afl si pilda smochinului neroditor. In aceast pild , este descris momentul in care Domnul Hristos venea din Betania si, fl manzind pe drum, a v zut un smochin. Si, oprindu-Se lang acesta, a dorit s m nance din roadele lui, dar smochinul nu avea fructe, ci doar frunze. Desi textul scripturistic ne arat c nu era timpul smochinelor (Marcu 11, 13), totusi Domnul Hristos l-a blestemat, zicand: De acum inainte, s nu mai fie rod din tine in veac. Si smochinul s-a uscat indat (Matei 21, 19). Ins mai vedem si interventia vierului, care mijloceste in fata Domnului, pentru el: Doamne, las -l si anul acesta, pan ce il voi s pa imprejur si voi pune gunoi. Poate va face rod in viitor, iar de nu, il vei t ia (Luca 13, 6-9).

Este nedrept! , vom spune noi, a-i pretinde smochinului (sau oric rui alt pom fructifer) roade atunci cand nu-i vremea recoltei. Dar nedreptatea inceteaz cand realiz m c , in fapt, este vorba de a fi, ori a nu fi de folos lui Dumnezeu, de a r spunde, ori ba chem rii Sale. Nu de smochin si de smochine se face mentiune in parabola aceasta, ci de om, ad ugand si c omul trebuie s fie mereu receptiv chem rii ceretti, tot timpul disponibil pentru Hristos; iar a fi disponibil inseamn s fii oricand incins, s ai toiagul in man , s porti inc lt mintea in picioare, s ai coiful pe cap, s fii inarmat cu arm tura de la Efeseni, cap. 6, s fii preg tit de drum, de actiune, de r spuns afirmativ, de road .

Prin aceast pild , Domnul Iisus Se adreseaz atat poporului ales atunci, cat si nou , tuturor oamenilor de ast zi, care suntem avertizati astfel s folosim intr-un mod cat mai roditor timpul vietii noastre, dat de Dumnezeu pe p mant.

Smochinul neroditor m reprezint pe mine si poate c si pe altii care afisez un crestinism de fatad , pref candu-m evlavios, smerit, credincios in viata de zi cu zi; ins , nepreg tit...