Cand fratele Traian Dorz a fost condamnat in cea din urma incarcerare, la Satu Mare, in 1982, mai multi frati din tara au depus cerere la Tribunalul din Alba Iulia sa li se aprobe sa faca ei inchisoare in locul fratelui Traian, motivand ca el este batran si foarte bolnav. i nu putini au fost []Cand fratele Traian Dorz a fost condamnat in cea din urma incarcerare, la Satu Mare, in 1982, mai multi frati din tara au depus cerere la Tribunalul din Alba Iulia sa li se aprobe sa faca ei inchisoare in locul fratelui Traian, motivand ca el este batran si foarte bolnav. i nu putini au fost acestia. Conducerea Tribunalului a ramas foarte impresionata de asemenea cereri, pe care nu le mai intalnise niciodata si le-a raspuns ca asa ceva nu s-a mai intamplat si, ca drept urmare, nu se poate aproba cererea aceasta. Unul din aceste raspunsuri l-am vazut si eu la fratele Petrita Colf, din Halmagiu.

Dupa eliberarea din aceasta inchisoare, de la Satu Mare, fratele Traian a auzit ca mai multi frati din tara au facut cerere la Tribunalul din Alba Iulia sa le aprobe sa faca ei inchisoare in locul dansului, motivand ca el este batran si bolnav, si fratele Traian a ramas profund miscat de gestul plin de dragoste facut de acesti frati. i s-a simtit dator sa mearga pe la toti acestia sa-i viziteze acasa. Unul din ei era si fratele Petrita Colf, din Halmagiu.

Cand l-a vizitat fratele Traian pe fratele Petrita, am fost si eu de fata la aceasta intalnire. Au fost momente cum nu se pot descrie in cuvinte. Nu se mai opreau lacrimile care curgeau siroaie din ochii lorNu puteam sa nu plang si eu alaturi de ei.

Lacrimi de recunostinta si, in acelasi timp, si de bucurie. Acestea erau lacrimile pretului de jertfa platit pentru...