Trairea duhovniceasca este rodul hranirii cu mana cereasca. Atunci cand poporul lui Israel calatorea spre Canaan, Domnul il hranea cu mana cereasca. Cuvantul lui Dumnezeu este hrana si bautura celor ce calatoresc spre Imparatia Lui. Evanghelia slavei lui Hristos este chipul lui Dumnezeu (cf. II Cor. 4, 4). Aceasta hrana duhovniceasca, intocmai ca impartasirea cu []Trairea duhovniceasca este rodul hranirii cu mana cereasca. Atunci cand poporul lui Israel calatorea spre Canaan, Domnul il hranea cu mana cereasca. Cuvantul lui Dumnezeu este hrana si bautura celor ce calatoresc spre Imparatia Lui. Evanghelia slavei lui Hristos este chipul lui Dumnezeu (cf. II Cor. 4, 4).

Aceasta hrana duhovniceasca, intocmai ca impartasirea cu Sf. Taine, ar trebui mancata pe genunchi, fiind dar ceresc, mancare ingereasca.

Sa urmarim ce ne spune Biblia despre asemanarea cu vechiul Israel, care calatorea prin pustie spre Canaanul pamantesc, a celor care calatoresc spre cer:Poporul insa incepu sa carteasca in auzul Domnului. () Strainii, dintre ei, incepura sa-si arate poftele si sedeau cu ei si fiii lui Israel si plangeau, zicand: Cine ne va hrani cu carne? Caci ne aducem aminte de pestele pe care-l mancam in Egipt in dar, de castraveti si de pepeni, de ceapa, de praz si de usturoi; acum insa sufletul nostru tanjeste; nimic nu mai este inaintea ochilor nostri decat numai mana (Num. 11, 1-6). i grai poporul impotriva lui Dumnezeu si impotriva lui Moise, zicand: La ce ne-ai scos din pamantul Egiptului, ca sa ne omori in pustiu, ca aici nu este nici paine, nici apa, si sufletul nostru s-a scarbit de aceasta hrana saracacioasa (Num. 21, 5). Da-ne carne sa mancam! (Num. 11,13). i a zis Domnul catre Moise: Spune poporului: Aveti sa mancati carne o luna intreaga. i Domnul a facut sa sufle de peste mare un vant care a adus prepelite i poporul s-a sculat si a strans prepelite. i, inca fiind carnea intre dintii lor, fara sa fie mestecata, S-a maniat Domnul pe popor si l-a lovit cu urgie mare. i s-a chemat locul acela Chibrot-Hataava (Mormintele lacomiei) (cf. Num. 11, 18-35).

Ce lucru dureros ne este infatisat aici! Evreii au uitat curand minunile Domnului, grija permanenta ce le-o purta,...