Nici o lucrare omeneasca n-ar trebui sa fie mai gandita si chibzuita decat casatoria. Nu te grabi sa te arunci in lac, mai nainte sa chibzuiesti posibilitatile sigure de a supravietui si a iesi singur la mal. Tineri si tinere fauresc planuri, pun fel de fel de temelii, cladesc si iar cladesc. Spre marea lor []Nici o lucrare omeneasca n-ar trebui sa fie mai gandita si chibzuita decat casatoria.

Nu te grabi sa te arunci in lac, mai nainte sa chibzuiesti posibilitatile sigure de a supravietui si a iesi singur la mal.

Tineri si tinere fauresc planuri, pun fel de fel de temelii, cladesc si iar cladesc. Spre marea lor mirare si dezamagire cand zidul planurilor faurite se destrama, caramida dupa caramida tot ce au cladit, sau printr-o eruptie zgomotoasa, cand nici istoria nici cronicarii, nici cei mai renumiti medici psihiatri nu pot sa redea prin cuvinte pagubele materiale, sufletesti, psihice, vietii ucise si multe alteleCu ani in urma, un tanar student, dupa cateva ore de discutii cu o tanara fata, amandoi din adunare de credinciosi, s-a indragostit de ea si foarte serios planuia casatoria lor. Cand fata i-a spus ca nu se casatoreste cu el, atat de mult l-a zdruncinat acel NU , incat s-a imbolnavit rau de tot.

Medici au stabilit amanarea anului de facultate, au stabilit termen indelungat in care timp, tanarul, nu numai sa nu citeasca, ci nici sa nu gandesca macar. Daca nu ai gand serios de casatorie, nu da prilej de pacatuire sau de imbolnavire.

Nu discuta sau spune tanarului deschis si fara ocol chiar de la primele cuvinte; si mai bine faci, daca anturajul de totdeauna sunt surorile nu barbatii: iar pentru barbati, nu surorile, pana la vremea hotarata de Domnul, la statura omului maturCu ani in urma, fiica unui credincios, s-a indragostit de un barbat casatorit legitim. Nu a mai vrut sa se desparta de el nici sub amenintarea cu bataia, nici alungata de la casa parinteasca. Dupa ce au avut o fetita impreuna, le-a parasit. Nu s-a dus nici la cea parasita dinainte. S-a casatorit cu a treia.

Sfaturile bune oferite cu intarziere si...