Dupa inmormantare au fost publicate elogii si cuvinte de adio scrise de unii frati din tara pentru fratele Marini, in paginile foii Isus Biruitorul din Sibiu, redactata acum de fratele Traian Dorz. Parintele Vladimir Popovici din Orhei Basarabia Un articol cu totul aparte l-a avut parintele Vladimir Popovici, cu care fratele Marini avea o []Dupa inmormantare au fost publicate elogii si cuvinte de adio scrise de unii frati din tara pentru fratele Marini, in paginile foii Isus Biruitorul din Sibiu, redactata acum de fratele Traian Dorz.

Parintele Vladimir Popovici din Orhei BasarabiaUn articol cu totul aparte l-a avut parintele Vladimir Popovici, cu care fratele Marini avea o veche prietenie. Tot datorita acestei prietenii, parintele Vladimir ii administra periodic fratelui Marini Sf. Impartasanie (ultima data fiind in octombrie 1946), la fel ca si fratelui Dumitru Romanenco din Voinova, acel mare mosier credincios, vestit in toata Basarabia pentru inima lui deschisa fata de sarmani si flamanzi.

Din cauza conditiilor grele de iarna, parintele Vladimir n-a putut fi prezent la inmormantarea fratelui Marini, fapt pentru care a scris aceste ganduri pe care le-a publicat in gazeta Isus Biruitorul nr. 7-8, din 1 martie 1947: Un planset de mare jale si un snop de flori ale iubirii noastre pe mormantul neuitatului nostru frate Ioan MariniO, iubitul meu! O, dragul si scumpul nostru, pe care inima noastra nu te va uita niciodata (I Cor. 13, 8). O, dulcele si vechiul meu prieten de calatorie pe drumul Emausului nostru! O, neuitatul meu tovaras de lupta sfanta in ostasia Domnului Iisus Biruitorul, in Biserica Lui cea vie! O, nedespartitul nostru frate in aceasta singura frumoasa cale pe pamant, spre Sionul cel ceresc!O, iubitul nostru! Dar acum tu te-ai despartit de noi, iar noi am ramas singuri si fara tine, in plangere si tanguire mare. Dupa atatia scumpi si neuitati ai nostri care s-au despartit de noi si tu te-ai desprins, iubite; si ai plecat in ultima calatorie, pe dealul cimitirului din Sasciori. i ai poposit acolo, in trudnica si obositoarea cale, pana la sunarea trambitei lui Dumnezeu (I Tes. 4, 16).

O, iubitul nostru, cum de acuma nu mai esti cu noi in grup! O, si aceasta despartire ne doare mult de tot pe noi!Durerea ei ne copleseste chiar Dar mai ales pe mine, vinovatul, pentru ca n-am fost langa tine nici cand erai pe patul de suferinta, nici cand ai plecat la Domnul. O, vinovat sunt inaintea ta, iubitul meu, de sapte ori sunt vinovat! i ce durere sfasietoare ma chinuie si ma strapunge pentru aceasta!Cum de nu ti-am mai vazut la cea din urma data chipul cel dulce, drag si bland de totdeauna si luminat de intelepciunea sfantaCum de nu ti-am mai auzit glasul tau fermecator si dulce! O, iubitul meu! Iarta-ma si strig din departarea mea! Iarta ma pentru aceasta lipsa, caci ea si asa nespus ma doare (Ps. 51, 3). Sabia durerii ma strapunge in adancimeDa, iubitul meu Nu te-am vazut i nici nu te-am sarutat macar cu sarutarea cea mai din urma O, sarmana-mi inima! De aceea plang acuma pe marginea mormantului tau, iubite. i vin si in zori de dimineata, si in umbrele inserarii si le stropesc cu lacrimile dragostei ca jarul Primeste-mi plansetul acesta, plansetul inimii-mi durute!O, scumpul nostru luptator, vrednicul urmas al neuitatului nostru inaintas, Parintele Iosif Trifa! Tu i-ai urmat credinta (Evrei 13, 7) si de aceea i-ai bine-placut lui Dumnezeu.

Tu ai purtat tot greul luptei sfinte si te-ai dovedit un adevarat erou al lui Iisus (II Tim. 2, 3-5). Tu ti-ai pierdut viata pentru El si Evanghelia Lui, dar ti-ai castigat-o pentru primavara vesniciei Lui (Marcu 8,...