Primind veste ca urmeaza sa vina vreun dregator sau judecator pamantesc, luam toate masurile ca sa aducem lucrurile noastre in randuiala cuvenita si sa meritam incuviintarea celui ce va veni: cu atat mai mult trebuie sa ne ingrijoreze judecata lui Hristos, la care se va hotari soarta vesnica a fiecaruia dintre noi. Judecatorul e infricosator, []Primind veste ca urmeaza sa vina vreun dregator sau judecator pamantesc, luam toate masurile ca sa aducem lucrurile noastre in randuiala cuvenita si sa meritam incuviintarea celui ce va veni: cu atat mai mult trebuie sa ne ingrijoreze judecata lui Hristos, la care se va hotari soarta vesnica a fiecaruia dintre noi.

Judecatorul e infricosator, nespus de infricosator: infricosator prin maretie, infricosator prin atotputernicie, infricosator fiindca patrunde in adancurile duhului omenesc si nici un gand omenesc de taina, nici un simtamant, oricat de subtire, nu ii raman ascunse.

Cutremur ii va cuprinde pe toti oamenii cand vor sta inaintea fetei Judecatorului.

La judecata lui Hristos se va cere de la om, in vederea indreptatirii sale, milostivirea, ca aratare lucratoare a dragostei si va merita mila numai milostivirea, ca dovada prin fapte a dragostei. Mila voiesc, iar nu jertfa (Matei 9, 13), a vestit infricosatorul si nemitarnicul Judecator Care va sa vina.

Milostivirea va agonisi indreptatire celor ce au iubit-o, iar pe cei ce au lepadat-o ii va da osandirii. Ea cu indraznire ii va duce si ii va infatisa inaintea Domnului pe toti fiii sai. Ea ii va aduce inaintea Domnului pe cei care au savarsit-o cu lucrul: care au saturat pe fratii cei flamanzi, au primit in casele lor pe cei straini, au imbracat pe cei goi, au cercetat pe cei bolnavi si inchisi in temnite.

Milostivirea ii va aduce inaintea lui Hristos pe cei ce au facut-o tainic in sufletele lor si au miluit pe aproapele, pazindu-se a-l osandi pentru poticnirile lui, iertandu-i jignirile si necazurile pricinuite, dandu-i in schimbul blestemului binecuvantare si in schimbul faptelor rele, facere de bine.

Milostivirea ii va aduce inaintea lui Hristos pe acei pastori ai Bisericii care au dat fratilor lor mancarea cea nestricacioasa Cuvantul lui Dumnezeu, care pe cei despuiati de catre pacat i-au imbracat in hainele virtutilor, au dat doctorie duhovniceasca celor bolnavi cu sufletele si cu indelunga rabdare au cercetat spre zidire pe cei inchisi in temnitele...