Fiti cu o purtare plina de bunavointa si prietenie indatorata fata de fiecare semen al vostru, in orice loc, in orice situatie, in orice fel. Fara a astepta pentru asta nimic in schimb si fara a va supara daca, in loc sa vi se dea macar o cat de mica atentie pentru asta, ati intalni []Fiti cu o purtare plina de bunavointa si prietenie indatorata fata de fiecare semen al vostru, in orice loc, in orice situatie, in orice fel.

Fara a astepta pentru asta nimic in schimb si fara a va supara daca, in loc sa vi se dea macar o cat de mica atentie pentru asta, ati intalni priviri dispretuitoaresau gesturi urate,sau chiar cuvinte de ocaraMultumirea sufleteasca pentru gestul vostru sa va fie de-ajuns. Rasplata lui Dumnezeu va urma sigur, dupa rasplata constiintei voastre.1. Tu, care ai crescut cu mancarea fratilorsi te-ai imbracat cu haine de la frati,si ai invatat cu bani de la ei,si ai ajuns la postul inalt, unde te ingrasi si te lauzi, prin ajutorul fratesc de ce esti acum nerecunoscator, nesimtit si netrebnic, dispretuind familia duhovniceasca la care i-a fost mila de tine si te-a ajutat sa-ti poti scrie si tu ceva langa numele tau?Nici o viata nu-i atat de vrednica de dispret din partea tuturora ca a aceluia care dispretuieste si uita binefacerile prin care a ajuns sa fie si el ceva.2. Laudarosule ingamfat si nerecunoscator, acum poti sa-i dispretuiesti pe cei care te-au ajutat, numindu-i inculti, inapoiati, nestiutori si ferindu-te de ei;aceasta este cea mai nerusinata dovada despre cultura ta si despre simtamintele inalte la care ai ajuns prin ea.

Vai de cel care numeste raul bine (Isaia 5, 20),care-l uita pe binefacatorul sausi care-i dispretuieste pe inaintasii sai. Pe fruntea lor este semnul urat al josniciei, dar ei inca nu-l vad. In curand insa se va arata tuturor si in veci nu se va mai sterge3. Fiul meu, fiica mea voi fiti recunoscatori totdeauna si nu uitati datoria de a va arata frumoasele simtaminte fata de cei ce v-au facut sau va fac bine. i nu numai fata de ei, ci si fata de oricine ar avea nevoie in vreun fel,sau chiar si daca n-ar avea nevoie,de bunavointa voastra, gandindu-va ca numai in felul acesta veti putea plati si voi bunavointa pe care v au aratat-o voua altii.4. Fiti binevoitori fata de toti oamenii ca si cum le ati fi fiecaruia dator aceasta.

Blandetea voastra, caldura inimii voastre, bunul-simt al purtarii voastre, cuviinta purtarii voastre, delicatetea gesturilor voastre toate sa va arate nobletea caracterului vostru,superioritatea sufletului vostru,frumusetea inimii voastre.5. Fiti cu o purtare plina de bunavointa si prietenie indatorata fata de fiecare semen al vostru, in orice loc, in orice situatie, in orice fel.

Fara a astepta pentru asta nimic in schimb si fara a va supara daca, in loc sa vi se dea macar o cat de mica atentie pentru asta, ati intalni priviri dispretuitoaresau gesturi urate,sau chiar cuvinte de ocaraMultumirea sufleteasca pentru gestul vostru sa va fie de-ajuns. Rasplata lui Dumnezeu va urma sigur, dupa rasplata constiintei voastre.6. Binele are in el insusi, de la Hristos, rasplata lui pentru inima care il faptuieste.

Orice alta plata ii scade din valoare. i din maretie. i din frumusete.7. Daca impreuna cu familia noastra suferim prigonirile credintei,daca impreuna purtam durerile Evangheliei,daca impreuna ne impartasim din Cuvantul Domnului, din Trupul si Sangele Domnului, din cantarile si rugaciunile Domnului, din darurile si binecuvantarile harului Sausi daca impreuna trebuie sa purtam sarcinile sau ocara lui Hristos, de ce atunci sa nu ne dam fiecare toate silintele ca sa ajungem la aceeasi credinta a inimiisi la acelasi fel de vorbire al guriicu toti fratii nostri si cu toata Lucrarea Domnului in care zicem ca suntem?8. Cine nu-si da toate silintele sa fie asa va fi judecat si osandit de tot Cuvantul lui Dumnezeu, care fiecaruia dintre noi tot asta ne-o cere si ne-o porunceste de la inceputul si pana la sfarsitul lui si al nostru: sa fim una intr-un gand si o inima cu totii.

Fiul meu, fiica mea, noi sa-l ascultam si sa fim asa.9....