1. Nevinovatii lui Dumnezeu se silesc sa faca cel mai putin rau pe lume si cel mai curat bine posibil la nivelul lor. De aceea ei sunt aparati de Dumnezeu impotriva oricui ii asupresc. Nu-l asupri pe cel nevinovat, caci te va osandi Aparatorul lui! 2. Omule care esti pentru o clipa pe un scaun []1. Nevinovatii lui Dumnezeu se silesc sa faca cel mai putin rau pe lumesi cel mai curat bine posibil la nivelul lor.

De aceea ei sunt aparati de Dumnezeuimpotriva oricui ii asupresc.

Nu-l asupri pe cel nevinovat, caci te va osandi Aparatorul lui!2. Omule care esti pentru o clipa pe un scaun mai inalt,pe care ieri n-ai fostsi pe care maine sigur nu vei mai fi, ia foarte bine seama ce faci tu cu puterea pe care o ai in mana acum.

Cea mai mare grija sa o ai sa nu osandesti pe nici un nevinovat!3. Fapta ta tine o clipa, dar urmarile ei pot fi vesnice.

Puterea ta poate tine numai o zi, dar ceea ce faci acum conteaza pe vesnicie.

Nu te imbata nici de glorie,nici de alcool,nici de ura ori de razbunare,ca sa faci nedreptate celor cinstiti care iti sunt adusi ori vanduti.

Nu le face nici un rau!Asculta sfatul acesta pe care Pilat nu l-a ascultat la timp si-l plateste acum vesnic (Mt 27, 19).4. Orice pacat este graitor si strigator.

Graitor printre oamenisi strigator catre cer.

Vorbeste si impotriva lui Dumnezeu, si impotriva oamenilor.

Caci orice pacat este o atingere si o vatamare nu nu-mai a voii lui Dumnezeu,ci si a dreptului cuiva dintre cei apropiati Lui si se-menii nostri.5. O injuratura nu este numai o murdarie aruncata spre Fata lui Dumnezeusau spre a fiintelor si lucrurilor Sfinteniei Lui, ci este si o insulta vatamatoare pentru o mama,pentru un nume,pentru o urechesi pentru o iubire sfantasau pentru mai multe!6. O minciuna este nu numai o lovitura data Adevarului,ci este si o pagubire sau insulta adusa vreunui om in vreun fel.

O lacomie, tot asa.

O desfranare, tot asa.

O talharie, o violenta, o inselaciune, la fel.7. Cu cat se inmultesc pacatele pe pamant, cu atata strigatele lor la cersi tipatul lor in lumerasuna mai strident, mai urat si mai vinovat8. Sangele nevinovat striga (Fac 4, 10).

Libertatea sugrumata de silnicie striga (Fac 6, 11).

Cinstea intinata de desfranare si destrabalare striga (Fac 18, 20).

Dreptatea sugrumata de lacomie striga (Iac 5, 4).

Sufletele celor prigoniti din pricina credintei si a marturisirii lui Hristos striga (Apoc 6, 10).

Toate aceste pacate si celelalte asemenea acestora striga neincetat catre Dumnezeu,iar Dumnezeu vine totdeauna in apararea lor.9. Ce grozav este strigatul nevinovatiei sugrumate,al Libertatii sugrumate,al Dreptatii, al Cinstei, al Credintei, al Adevarului sugrumate de nelegiuirea oamenilor!Strigatul acestora razbate din morminte, din ziduri, din pustiuri,din orice loc unde este sugrumat un nevinovat si totdeauna ajunge pana la Dumnezeu.10. Nu exista ceva care sa poata face sa taca glasul unei dreptati sugrumate!Nici ceva care sa-l poata acoperi vreodata ori sa-l salveze pe acela impotriva caruia striga o dreptate sugrumata.11. Dragul meu, sa nu-ti acoperi niciodata nici ure-chile, nici ochii tai, ca sa nu vezi ce strigator la cer si ce tipator la oameni este pacatul pe care il faci si il acoperi tu.

Din cel mai ascuns intuneric,de sub cele mai bine aranjate hartii,peste cele mai bine...