Istoria pastreaza o intamplare cu mult inteles sufletesc. Romanii stapaneau odinioara intre lume. Imparatia romana si numele de roman ajunsesera la faima si putere mare in toata lumea. S-a intamplat insa ca intr-un razboi cu Samnitii, Romanii au cazut infranti. Pe cei prinsi, Samnitii i-au trecut printr-o umilinta mare, in locul Caudium. Din lancile romane, []Istoria pastreaza o intamplare cu mult inteles sufletesc. Romanii stapaneau odinioara intre lume. Imparatia romana si numele de roman ajunsesera la faima si putere mare in toata lumea. S-a intamplat insa ca intr-un razboi cu Samnitii, Romanii au cazut infranti. Pe cei prinsi, Samnitii i-au trecut printr-o umilinta mare, in locul Caudium. Din lancile romane, facura o poarta joasa in forma de jug si legandu-i cu mainile la spate, ii trecura doi cate doi, prin jugul acesta, cu capetele aplecate. Aceasta umilire a ramas in istorie sub numele de jugul caudin .

Era aceasta umilire ne mai pomenita pentru falnicii soldati romani si pentru imparatia romana. Romanii nu purtau uitare acestei umiliri. Se ridicara cu razboi impotriva umilitorilor si ii batura.

Un adanc inteles sufletesc este in istoria aceasta. Si noi crestinii suntem un fel de Romani carora ni s-a dat, de sus, puterea sa stapanim pamantul acesta . Avem si noi o imparatie care cuprinde toata lumea. Avem...