Pe urmele Mantuitorului Cateva lamuriri despre Drumul Crucii Din curtea lui Pilat s-a inceput drumul Crucii. Aici I s-a pus Mantuitorului Crucea pe umeri si a fost plecat spre Golgota. Inainte de a pleca cu Mantuitorul pe acest drum al vietii si mantuirii noastre sufletesti, ma opresc putin sa dau unele orientari si amanunte []Pe urmele Mantuitorului Cateva lamuriri despre Drumul Crucii Din curtea lui Pilat s-a inceput drumul Crucii. Aici I s-a pus Mantuitorului Crucea pe umeri si a fost plecat spre Golgota. Inainte de a pleca cu Mantuitorul pe acest drum al vietii si mantuirii noastre sufletesti, ma opresc putin sa dau unele orientari si amanunte des pre drumul Crucii.

La pagina 41 din aceasta carte am publicat o harta. In aceasta harta se vad inseninate cu numere locurile despre care am vorbit pana aici si despre care vom mai vorbi. In acea harta se vede locul unde a fost Caiafa, (nr.43), unde Pilat a tinut judecata (nr. 26) si celelalte.

In acea harta se vede, trecand de la numarul 26, o strada ce se numeste Via Dolorosa . Aceste cuvinte sunt latinesti si inseamna: Calea Durerii . Acesta e drumul Crucii, pe acest drum a mers Mantuitorul cu Crucea in spate spre Golgota. Acest drum e azi o strada mai mica a Ierusalimului. Se cheama aceasta strada Via Dolorosa , calea durerilor. Pe acest drum mergand Mantuitorul spre Golgota, a facut 14 opriri sau statiuni cum li se zice la Ierusalim. Pe zidurile strazii sunt insemnate cu numere aceste popasuri. Precum se vede in harta de la pagina 41 drumul Crucii merge drept inainte, face apoi o cotitura, apoi iarasi merge inainte pana la numarul 9. Aici la numarul 9 e Biserica Sfantului Mormant. Aici a fost Golgota si aici a fost rastignit Mantuitorul, intreg drumul Crucii tine 3 kilometri. Pana la un loc, drumul merge fara mare urcare, insa de la un loc incolo suisul spre Gol gota e tot mai mare.

Intreg drumul e azi o strada ingusta si e aproape pe de-a-ntregul pardosit cu lespezi de piatra. Pe unele locuri drumul e acoperit cu boltitura de zid (un fel de gang mare). Spre o mai buna orientare a cititorilor, dam pe pagina urmatoare, in fotografie marita, o parte din drumul Crucii. E tocmai o parte unde drumul Crucii are o boltitura pe deasupra. Pe multe locuri, minute intregi treci prin astfel de bolituri care se perinda una dupa alta. Drumul Crucii e o strada um blatoare, pe unele locuri e mai putin umblata, pe alte locuri e mai zgomotoasa. In imaginea de alaturi se vede jos in strada un negustor cu masline trecand cu negotul in spate.

De sine inteles, infatisarea strazii de azi pe unde a fost odinioara drumul Crucii s-a schimbat mult din vremea Mantuitorului,...