1. Nu ne lasa, Doamne, sa ne ingrijim pentru tinerii nostri, mai intai, de nimic altceva decat de indrumarea lor in cunoasterea Ta si nu-i lasa nici pe ei sa caute mai intai altceva decat Cuvantul Tau si curatia cararilor Tale. Caci fara Tine, toate le vor fi spre nefericire si blestem, dar prin Tine, []1. Nu ne lasa, Doamne, sa ne ingrijim pentru tinerii nostri, mai intai, de nimic altceva decat de indrumarea lor in cunoasterea Tasi nu-i lasa nici pe ei sa caute mai intai altceva decat Cuvantul Tau si curatia cararilor Tale.

Caci fara Tine, toate le vor fi spre nefericire si blestem,dar prin Tine, toate le vor fi spre binecuvantare si lor, si noua.2. Ochii sanatosi sunt cel mai mare dar de la Dumnezeu pentru orice fiinta.

Vederea sanatoasa este cea mai mare binecuvantare de la Dumnezeu.

Deschiderea ochilor este cea mai mare minune si fericire,dupa cum intunecarea luminii ochilor este nefericirea cea mai grea. i ochii sanatosi sunt cei mai necesari pentru indrumarea tinerilor nostri.3. Daca orbii trupeste sunt atat de vrednici de plans desi orbia trupeasca poate fi si numai in parte sau numai trecatoare cat de amara trebuie sa fie orbia sufleteasca, fiindca ea, cand este, este de cele mai multe ori totala si vesnica. i cum ii vor indruma luminos pe fiii lor niste parinti orbi?4. Orbia trupeasca poate fi usurata prin vederea sufleteasca, dar cea sufleteasca nu mai poate fi usurata cu nimic.

Orbia trupeasca poate tine cel mult pentru viata aceasta, dar cea sufleteasca este si pentru cealalta (II Cor 4, 4).

Ochii tineretului sunt educatorii lor. Ce mare lucru este ca acestia sa fie niste ochi curati si sanatosi!5. Daca este o mare minune si o mare binefacere deschiderea ochilor trupului, pentru vederea lucrurilor materiale,desigur, este o nespus mai mare minune si binefacere deschiderea ochilor sufletului acelora care trebuie sa indrume viitorul poporului in vederea lucrurilor celor duhovnicesti, spre fericirea si mantuirea cea adevarata a celor pe care ii iubim.6. Omul poate fi un impreuna-lucrator cu Dumnezeu, de un ajutor nespus de pretios in raspandirea luminii pe pamant (Fapte 26, 17-18).

Dupa cum poate fi si un slujitor al intunericului, inchizand ochii oamenilor, sa nu vada, si intunecandu le mintea, ca sa nu-L cunoasca pe Dumnezeu. i una, si alta vor avea urmari vesnice.7. Nu este o mai mare nevoie pentru orice om decat aceea de a i se deschide ochii sa vada.

De aceea, cine ajuta si ceea ce ajuta la dobandirea si raspandirea luminii este mai necesar si mai pretios ca orice.

Mai ales pentru cei tineri.8. Toate madularele sanatoase ale unui corp sunt necesare corpului, dar ochii sunt cei mai necesari.

Toti fiii harnici ai unui popor sunt folositori poporului lor, dar cei care il ajuta sa vada adevarul,adica cei care il indruma pe caile cele bune,acei fii ai lui care-i lumineaza mintea si-l invata credinta si dragostea, cinstea si vrednicia,totdeauna acestia sunt cei mai folositori.9. Toate dorintele bune si toate rugaciunile intelepte sunt de trebuinta fiecaruia dintre noi,dar ca sa i se deschida ochii spre a vedea, aceasta este dorinta cea mai buna si rugaciunea cea mai inteleapta pentru orice...