Petrecerea cu Hristos este totdeauna fericit , plin de bucurie si aduc toare de mari binecuvant ri ceresti pentru orice suflet credincios. Orice clipe petrecute cu Domnul, in orice vreme si in orice loc, aduc cu ele un mare si binecuvantat folos sufletului credincios. Dar sunt in petrecerile cu Domnul unele clipe si unele locuri in care bucuria []Petrecerea cu Hristos este totdeauna fericit , plin de bucurie si aduc toare de mari binecuvant ri ceresti pentru orice suflet credincios.

Orice clipe petrecute cu Domnul, in orice vreme si in orice loc, aduc cu ele un mare si binecuvantat folos sufletului credincios.

Dar sunt in petrecerile cu Domnul unele clipe si unele locuri in care bucuria Prezentei Lui este negr it de mare si deosebit de scump .

Binecuvant rile c p tate atunci sunt neb nuit de str lucite si r man de neuitat.

Petrecerea cu Hristos impreun cu multimea celorlalti credinciosi si frati este, desigur, plin de bucurie,dar petrecerea cu El in singur tatea od itei de rug ciune sau in singur tatea incerc rii pentru El (Mat. 6, 6),sunt cu totul altfel!Petrecerea cu Hristos in lumina Crucii, adic in libertate si in l rgime, cand vremile sunt pasnice si f r piedici si f r team , cu multime de frati si suriori, este, desigur, plin de multe binecuvant ri!Dar petrecerea cu El in umbra Crucii, in necazuri, in incerc ri, in stramtorare, in cuptorul suferintei (Dan. 3, 25),o, asta este altceva, este cu totul altceva!Petrecerea cu Hristos in timpul zilei, adic in vremea cand esti s n tos,si cand iti merge bine,si cand ai vreun castig pl cut pentru asta,este, desigur, multumitoare.

Ba aceste petreceri pot ajunge chiar niste distractii dorite, c utate de multi si cu pl cere, doar niste obisnuinte pl cute, dar f r road deosebit , f r fior deosebit, f r urm ri deosebite in tr irea noastr duhovniceasc cu Hristos.

Pot ajunge niste c ldute st ri comode si lenese, unde ne putem adormi constiinta credintei vii si ne putem usor pierde fr gezimea dragostei fierbinti. Pe cand petrecerea adev rat cu Dumnezeu, lang Hristos si pentru Hristos, in vremea de intuneric si p rt sia cu El in suferinte (Filip. 3, 10), este o sfant participare la jugul si la sarcina lui Iisus (Mat. 11, 29),este r bdarea oc rii Lui (Evrei 13, 13)si este imp rt sirea soartei Lui, alipit necontenit de El in timpul priveghiurilor noptii Sale. O, aceasta este adev rata petrecere cu Dumnezeu.

Aceasta este cu totul si cu totul altceva decat cele obisnuite.

Binecuvant rile primite in astfel de locuri sunt rev rs ri tainice si neuitate ale Duhului Sfant.

Lumina si harul p rt siei cu Hristos in astfel de st ri sunt marile imp rt siri cu Dumnezeusi ele sunt neb nuite si str lucite.

Nic ieri altundeva pe p mantsi in nici o alt stare din viat ,Dumnezeu nu mai d sufletului omenesc tr iri si imp rt siri atat de inalte si de adanci cu El ca acolosi ca atunci.

Nici chiar acelasi suflet nu va mai gusta dup aceea nici o alt dat pe p mant harul de care s-a imp rt sit acolo,dar nici nu-l va mai putea uita niciodat . Acest har deosebit, care era candva atat de cunoscut si pretuit in Biserica Crestin din primul veac si care a str lucit atat de cereste in viata primilor crestini, dandu-le atata frumusete,...