Indraznesc a spune, prin trei lucruri: Dumnezeiasca Psaltire, Rugaciunea lui Iisus si lectura duhovniceasca. Psaltirea este mangaierea omului in orice loc si in orice clipa s-ar afla. Marturisesc faptul ca foarte multi crestini din manastiri si din parohii in aceste zile rostesc, in genunchi fiind, Psalmii lui David, ore in sir. Manastirile noastre din Moldova, []Indraznesc a spune, prin trei lucruri: Dumnezeiasca Psaltire, Rugaciunea lui Iisus si lectura duhovniceasca.

Psaltirea este mangaierea omului in orice loc si in orice clipa s-ar afla. Marturisesc faptul ca foarte multi crestini din manastiri si din parohii in aceste zile rostesc, in genunchi fiind, Psalmii lui David, ore in sir. Manastirile noastre din Moldova, dar socot ca nu numai ale noastre, au introdus in randuiala liturgica citirea Psaltirii neincetat, 24 de ore din 24. In manastiri precum Agapia sau Varatec cu multe maici in aceeasi incinta, sunt zeci de maici care in orice clipa din timpul unei zile in afara slujbelor Bisericii, se afla in genunchi citind la Psaltire. De asemenea, am marturie din multe parohii, si nadajduim sa fie tot mai multe, cand si unde, la chemarea preotului, credinciosii s-au randuit in asa fel incat orice clipa din trecerea unei zile sa a unei nopti sa fie acoperita de Dumnezeiasca Scriptura in parohia respectiva. Asadar, Psaltirea este o modalitate de a construi scara catre cer in locuintele noastre.

Cea de-a doua modalitate este rugaciunea lui Iisus. Aceasta rugaciune pe care o poate retine si rosti oricine si oricand si in orice loc, a fost rugaciunea care a mangaiat inima calugarilor din pustie sau din manastire, a multor credinciosi din lume in ceasuri si zile si ani de cumpana, rugaciunea lui Iisus a fost cea care a salvat foarte multe vieti si minti si suflete si trupuri, in inchisorile din anii 50-60. Foarte multi marturisitori din inchisori au afirmat cu tarie ca daca nu ar fi avut rugaciunea lui Iisus in inima si in mintea lor, nu ar fi supravietuit conditiilor grele pe care le-au trait in inchisoare.

A treia modalitate de a construi in...