In viata, necazurile de orice fel, boala, lipsa de imbracaminte, foamea, suferinta sunt atatea prilejuri prielnice de marturisire, vestind pe Domnul si facand binele. Prin binele sufletesc, prin invierea la viata cea noua in Hristos-Domnul, si prin binele trupesc prin acoperirea lipsurilor, mantuirea sufletelor de la moarte, se acopera sumedenie de pacate, si mantuind pe []In viata, necazurile de orice fel, boala, lipsa de imbracaminte, foamea, suferinta sunt atatea prilejuri prielnice de marturisire, vestind pe Domnul si facand binele. Prin binele sufletesc, prin invierea la viata cea noua in Hristos-Domnul, si prin binele trupesc prin acoperirea lipsurilor, mantuirea sufletelor de la moarte, se acopera sumedenie de pacate, si mantuind pe altii, ne mantuim si noi. Tot prin cele doua binefaceri se stabileste si echilibrul moral, adica statornicia in credinta, eliminandu-se eventualele caderi de la credinta din cauza lipsurilor si a suferintelor. De aceea, Biserica trebuie sa fie treaza si in aceasta privinta, ca nu cumva lipsa hranei sufletesti, nemangaierea sufleteasca sau lipsa hranei pamantesti sa sileasca pe unul sa cada de la credinta, sa fie silit sa cerseasca sau sa fure.

Readucerea la viata in Hristos-Domnul, taria si statornicia vietii in Hristos pe temeiul Adevarului a fiecarui suflet sunt indatoririle vietii crestine. Cine nu ingrijeste de ai sai, de cei din casa lui, nu ca sa primeasca, ci sa dea cu mana larga si sa se jertfeasca trupeste si sufleteste pentru semeni, e mai rau decat un necredincios. Tot sufletul trebuie adus la Hristos, la viata fericita cu El, la impacare si iertare prin Jertfa Lui si mentinut statornic in partasia Lui cu sfanta comuniune a Bisericii, a Tainelor ei Sfinte, partas la suferintele Lui si sa sfarseasca in Slava eterna promisa.

Foamea si stea sufleteasca se potolesc numai cu paine si apa vie, care este Insusi Hristos-Domnul (cf. In 6, 48). Dar unde sunt picioarele celor care vestesc pacea, picioarele aducatorilor de vesti bune? (cf. Rom 10, 15). Neprihanirea se capata pe temeiul credintei; dar cum sa creada daca nu li se vesteste, cand stim ca credinta vine...