I. In vremea din urma se vorbeste tot mai staruitor despre sectarismul religios ce a spart si sparge in unele locuri credinta poporului nostru. Cred ca e de prisos sa mai accentuez ce primejdie inseamna acest sectarism pentru biserica noastra. Stand in fata unei serioase pri mejdii, despre altceva nu poate fi vorba decat sa [] I.

In vremea din urma se vorbeste tot mai staruitor despre sectarismul religios ce a spart si sparge in unele locuri credinta poporului nostru. Cred ca e de prisos sa mai accentuez ce primejdie inseamna acest sectarism pentru biserica noastra. Stand in fata unei serioase pri mejdii, despre altceva nu poate fi vorba decat sa cautam a ne apara cat mai ingraba si cat mai cu succes im potriva ei. Voi spune unele mijloace de aparare sl com batere pe cari le scot eu a fi bune:1. Nu mai incape indoiala ca arma cea mai tare si mai buna impotriva sectarilor e predica, vestirea, tal macirea cuvantului. Hotarat, acum cu vremile schimbate poporul nostru e mai pretensiv in toate celea. Par ca si in biserica nu-l mai multumesc numai slujbele din Molitvelnic si Liturgier, ci asteapta ceva mai mult: talmacirea Scripturilor prin cuvant viu.

Cei mai multi din fiii nostri ratacesc si trec la sec tari tocmai din pricina ca acolo se cetesc si se talma cesc fie chiar si rau Scripturile. Dintre argumen tele lor cel mai des si mai cu succes folosit impotriva noastra a preotilor e acela ca nu invatam pe oameni .

In fata lor preotul trebue, va trebui dar sa se apere neincetat si sa-i combata neincetat cu arma cuvantului luminat. Ca sa poata face acest lucru preotul trebue sa cunoasca Scripturile si daca nu le cunoaste, sa le ceteasca si sa le invete.

Ar face si face un efect penibil in popor cand un preot nu s ar putea prinde si nu ar putea combate cu citate pe un pocait , pe un om de rand din popor. i iarasi oare nu ar face si nu face un efect penibil cand un om de rand invata , vorbeste cu citate si pilde din Scripturi pe toate drumurile, iar preotul, invatacelul lui Isus, slujitorul cuvantului , tace in biserica ?Talmacirea cuvantului sa o faca apoi preotul nu numai in biserica, ci cu toate prilegiurile pe tot loculDaca 2 3 pocaiti fac oricand si oriunde adunarea si cetesc in Testamenturi , ce I-ar putea impedeca si pe preot ca in Dumineci si sarbatori sa-si stranga oile de prin birturi, sa scoata din buzunar si el Testamentul si sa le ceteasca, sa le talmaceasca drept cuvantul lui Dumnezeu?Daca avem si unde avem case culturale, ce ne-ar putea impiedeca sa facem in ele si din ele cateva ceasuri pe saptamana continuarea amvonului din biserica?2. Un alt mijloc pentru combaterea lor este ca noi preot i sa ne ajutam, sa ne venim in ajutor unii altora. Datoria pastorala trebue sa ne plece in ajutorul oricarui frate pastor care are rataciti in turma lui.

In locurile primejduite sa facem cat mai multe coborari in popor cu slujbe in sobor, cu manifestari religioase, cu predici bune si luminate. De sine inteles cu astfel de prilejuri trebue sa ne ferim a face incasari, pentruca, oricat de juste ar fi ele, ne strica toata osteneala pastorala, dand sectarilor prilej a ridica hula si neincredere impotriva noastra.3. Ar trebui apoi ca conducerile noastre bisericesti sa se ingrijeasca de tiparirea si raspandirea de scrieri si carti de combatere in forma si inteles poporal. Ar trebui sa puna un premiu pentru astfel de scrieri.4. Un alt mijloc de combatere a sectarilor este acela pe care toata lumea il stie si toti il asteapta si il cer, dar nu mai soseste: Biblia pentru popor, parti alese din ea si talmacirea lor. Cu adevarat este ceasul al 11-lea ca sa putem duce Biblia in popor caci altcum iata o duc sectarii si o dau cu succes in ma nile lui: o marturie graitoare aceasta despre dorul, do rinta poporului de a ceti in cartile sfinte.5. i apoi noi preotii personal trebue sa ne mai aparam cu ceva impotriva lor, cu ceva ce nu-i de mica importanta: cu pilda vietii noastre, cu purtarile noastre de adevarati invatacei ai lui Isus, dandu-ne seama despre faptul ca cele mai cumplite ravagii le face sectarismul acolo unde afla pastori cu grave scaderi morale.

Deapururi sa ne gandim ca sectarii ne pandesc pe tot locul purtarile cu o ura si o lacomie nebuna sa ne poata afla scaderi si sa ne poata huli pentru ele.

In fata lor noi preotii sa fim dupa vorbele apostolului Pavel: pilda de fapte bune, de invatatura, de cinste, de cuvant fara prihana pentruca Cel potrivnic sa se rusineze neavand nimica a grai de hula impotriva noastra . (Tit 2, 7, 8).

Am precizat cateva pareri si solutiuni. Ar fi de dorit ca aceasta problema sa preocupe pe cat mai multi pastori si...