Admir inainte de toate munca, uriasa munca ce a facut-o acest Mitropolit. Cand te gandesti in cate directii a lucrat aguna, trebue sa-ti dai seama ca fiecare clipa a vietii sale a fost impartita pentru munca si lucru. aguna trebue ca-si avea un program de munca impartit dupa zile si ceasuri intomai ca orariul del []Admir inainte de toate munca, uriasa munca ce a facut-o acest Mitropolit.

Cand te gandesti in cate directii a lucrat aguna, trebue sa-ti dai seama ca fiecare clipa a vietii sale a fost impartita pentru munca si lucru. aguna trebue ca-si avea un program de munca impartit dupa zile si ceasuri intomai ca orariul del scoala, altcum n ar fi putut lucra in atatea directii cu atata spor si succes.

Un foarte bun cunoscator al marelui mitropolit, directorul seminarului Andreian din Sibiiu, Preacuviosia Sa Dr. Eusebiu Rosea, imi spunea ca aguna si in ziua de Pasti resolva ceva, adeca avea luat ceva in programul lui de munca, iar altii preoti batrani povestesc ca in audiente il aflau cetind in carti si marele mitropolit le zicea vezi fatul meu ca si eu invat din carti ca si scolarii del scoala . Mai deunazi parintele asesor Voileanu, mi-a aratat o parte din coaiele Bibliei corectate de aguna pentru tipar. Te uimeste scrupulositatea cu care sunt corectate aceste sute de coaie. Intr un loc aguna a insemnat pentru culegatori urmatoarea mustrare: Barbu! Sa pazesti la corectura ca sa nu strici treaba cum ai facut pe aceasta ce am provazut acum . Sunt aceste tot atatea dovezi despre ce munca migaloasa pana in amanunte facea marele mitropolit. aguna a venit in Ardeal cu planuri marete pe cari apoi le-a si pogorat in fapta prin munca sistematica, statornica si staruitoare.

Dar in opera lui aguna este de admirat nu numai uriasa munca ce a facut-o, ci si felul cum a muncit. Sunt si astazi oameni foarte muncitori intr o directie oarecare, dar aguna a fost geniul care a facut munca creatoare deodata in cate 4 5 directii, ca organizator, ca gospodar ca evanghelizator, ca om politic Unii il admira pe aguna ca pe un mare organizator, altii ca pe un mare barbat politic.

Eu il admir ca pastor si evanghelizator. Eu sunt insufletit si indragostit de munca ce a facut-o marele mitropolit pe terenul cel duhovnicesc de pastorire si de evanghelizare. Pe terenul duhovnicesc, aguna ne-a lasat o mos- tenire nepretuita. Cata ravna si cata munca a pus aguna pentru traducerea si tiparirea Bibliei intregi pe care a infrumsetat-o cu splendide tablouri aduse de prin Germania. Mi-e martor D-zeu scrie aguna despre silinta si neoboseala cu care am priveghiat din carte in carte, din cap in cap, ba ce sa mai zicem din cuvant in cuvant asupra iesirii la lumina a acestei Carti a Vietii*. Cata dragoste si munca a pus in edarea Mineelor precum si in preafrumoasele pastorale pe cari cetindu-le ai impresia ca cetesti epistolele apostolului Pavel. A edat aguna Testamentul Nou si in format mic, care e tiparit cu atata ingrigire si cu slove...