Experienta constiinta pastorale din zilele noastre ne pune in fata unei realitati, pe care nimeni r o poate desminti fara voia de a trece usor peste problemele adanci si mari si anume in fata realitatii vietii sufletesti a crestinismului de azi. Nu este indrumator de suflete in tara noastra, care in silintele lui duhovnicesti, sa nu []Experienta constiinta pastorale din zilele noastre ne pune in fata unei realitati, pe care nimeni r o poate desminti fara voia de a trece usor peste problemele adanci si mari si anume in fata realitatii vietii sufletesti a crestinismului de azi. Nu este indrumator de suflete in tara noastra, care in silintele lui duhovnicesti, sa nu ajunga repede la concluzia, ca munca lui e rasplatita cu prea putina rodnicie si izbanda.

Crestinul, a carui viata preotul nazueste s o zideasca dupa superioara plastica a idealului evanghelic, ramane rece si fara rezonanta sufleteasca pentru chemarile inalte ale vietii religioase. Pricina au cautat o multi si au gasit-o fara zabava: E mediul social realist, pagan si asfixiant pentru svacnirile constiinta crestine. Orientarea, pastorului crestin, oricat de superioara si oricat de convingatoare, se sfarma de acea serioasa linie de rezistenta, in care sta blindat indiferentismul cel mai cras si mai sfidator.

Frontul militant al Bisericii nu e sustinut in dosul lui de rezervele credinciosilor si ramane descoperit pentru orice atac.

Eroismul celor mai entuziasti pastori poate fi surprins si dezarmat in orice clipa de patrula dezorganizata dar tenace a tuturor hartuelilor.

Pacatul se sprijina pe puterea masselor. Virtutea lupta cu vigoarea unei elite. E drept, minoritatile disciplinate pot culege izbanzi. Darnui mai putin adevarat, ca si coeficientul numeric e de atatea ori biruitor impotriva coeficientului valorii, chiar pe frontul vietii sufletesti.

La noi minoritatea morala e infima, as zice disparenta, fata de zdrobitoarele majoritati si pe cari si le consolideaza continuu, in zilele noastre mai mult ca oricand, imoralitatea si pasivismul neutralitatii religioase. i atuuci apostolatul crestin chemat sa renasca in aceste zile de inspaimantatoare desfigurare morala, viata sufleteasca a omenirii, pare ca-si sadeste samburele lui de viata ideala, intr un ogor sterp si starpitor.

Se sbate de moarte sufletul preotului crestin si nu poate samana viata.

Aiurea propaganda crestina are repercursiunl profunde si uimitoare in...