Iubitele noastre surori-mame, o casa este binecuvantata cand vine un copil in ea. O casa fara copii este ca o gradina fara flori. Duceti-va voi in gradina si, daca nu e o floare in ea, o vezi pustie. Orice ar fi acolo, nu e nimic frumos, nu e nimic atragator. O casa, o familie fara []Iubitele noastre surori-mame, o casa este binecuvantata cand vine un copil in ea.

O casa fara copii este ca o gradina fara flori. Duceti-va voi in gradina si, daca nu e o floare in ea, o vezi pustie. Orice ar fi acolo, nu e nimic frumos, nu e nimic atragator.

O casa, o familie fara copii e ca si un clopot fara glas. Ea ramane pustie! Oricat de frumoasa ar fi casa, oricat de mobilata ar fi, oricat de luxoasa ar fi, oricat de alba ar fi painea si oricata ar fi ea, casa fara copii ramane pustie si goala.

Doamne, cu durere imi amintesc ca am fost undeva la o adunare unde erau vreo saptezeci de surori batrane. Numai mame si numai bunici. Nu era in adunarea aceea nici un tanar. i spuneau cu lacrimi: O, fratilor, daca ati fi fost aici acum vreo douazeci de ani, [sa vedeti] ce tineri aveam si noi! Dar s-au casatorit si s-au dus de la noi. Ei vin pe la noi din cand in cand, dar nu mai vin la Dumnezeu .

Le-am zis: Dar oare peste douazeci de ani ce va mai fi in satul acesta? . Pustiu, pustiu va fi.

O, parintilor, ce pustiu va fi acolo unde stati si voi astazi, daca nu aveti copii! Am vrea sa le intrebe mamele carora Dumnezeu le-a daruit copii pe cele care nu au copii: Sunt fericite oare?Dumnezeu va rasplateste chiar in viata aceasta munca si suferinta voastra! Cand vine tata acasa obosit de la munca si doua maini se intind spre el si aude gangurind, spunand: Taticule! , el uita ca e obosit. Dumnezeu il rasplateste chiar din viata aceasta. i mama, biata mama, cata truda si munca face ea, nu numai atunci, ci in toata viata ei: osteneala, munca si jertfa. Asta este o mama pe pamant. Dar nu-i pare rau, o face cu drag si cu bucurie.

Gandeste-te, mama, ca copilul nu este al tau; el este al lui Dumnezeu. i tu ai datoria sfanta sa-l cresti pentru Dumnezeu, nu pentru tine. Atunci esti binecuvantata si esti binecuvantata chiar de acesta. Cand auzi prin casa ganguritul scump o, uiti ca n-ai mancat! O, uiti ca esti obosita! Fericirea te inunda, te umple. Cu toata munca, cu toata jertfa, casa aceea e binecuvantata.

Nu stiu, Doamne, cum se poate oare sa mai fie pe pamant si mame criminale? Sa ajunga ucigase Dar poate exista pe pamantul acesta si asa ceva.

Nu de multa vreme prin partile noastre, nu departe de aici (sunt aici frati si surori care cunosc cazul), trebuia...