Daca poti avea credinta, nu-l huli pe cel ateu,ci te roaga, caci i-o poate s-o dea si lui Dumnezeu.

Ca credinta-ntaia oara e un dar dumnezeiescsi numai apoi e-un merit al acelor ce-o doresc. Daca poti avea curajul de-a-nfrunta pe-un inamic,nu-l huli pe cine n-are si nu rade pe cel mic,ca si indrazneala este tot un []Daca poti avea credinta, nu-l huli pe cel ateu,ci te roaga, caci i-o poate s-o dea si lui Dumnezeu.

Ca credinta-ntaia oara e un dar dumnezeiescsi numai apoi e-un merit al acelor ce-o doresc.

Daca poti avea curajul de-a-nfrunta pe-un inamic,nu-l huli pe cine n-are si nu rade pe cel mic,ca si indrazneala este tot un dar primit din cersi numai apoi e-un merit al acelor care-o cer.

Daca poti avea rabdare cand ajungi la mare greu,nu-l huli pe cine striga si se vaieta mereu,caci si a avea rabdare este tot un dar divinsi numai apoi e-un merit al acelor care-o tin.

Daca poti tacea-n prigoana si poti suferi-n cuptor,nu-l huli pe cel ce plange cand lovirile-l prea dor,caci si a tacea cand suferi este tot un dar de Sussi numai apoi e-un merit cui priveste la Iisus.

Ci mai bine intelege-i si te roaga umilit,ca nu stii cand de-o ispita te trezesti si tu trantitsi nu stii cand pe el harul il ridica si mai sus;cand te-ncrezi smerit in Domnul, intelegi si taci supus.

TRAIAN DORZ din Cantarile Caintei , editia a II-aEditura Oastea Domnului, Sibiu, 2014