Oare numai postul si sacul? Nicidecum, ci schimbarea intregului fel de viata. De unde se vede aceasta? Din chiar vorbele proorocesti. Caci vorbind de mania lui Dumnezeu si de postul ninivitenilor, de impacare, zice: Atunci Dumnezeu a vazut faptele lor cele de pocainta, ca s-au intors din caile lor rele (Iona 3, 10). Care fapte? []Oare numai postul si sacul? Nicidecum, ci schimbarea intregului fel de viata. De unde se vede aceasta? Din chiar vorbele proorocesti. Caci vorbind de mania lui Dumnezeu si de postul ninivitenilor, de impacare, zice: Atunci Dumnezeu a vazut faptele lor cele de pocainta, ca s-au intors din caile lor rele (Iona 3, 10). Care fapte? Ca au postit si s-au imbracat in sac? Nici una din acestea, ci fara sa vorbeasca de ele zice: Pentru ca fiecare s-a intors de la faptele sale cele rele, iar Domnul, de la raul pe care spusese ca vrea sa li-l faca. Vezi ca nu postul i-a scapat de primejdie, ci schimbarea felului de viata L-a facut pe Dumnezeu bland si binevoitor fata de dansii?Am spus aceasta nu ca sa dispretuim postul, ci ca sa-l cinstim: si cinstirea postului nu sta in a ne lipsi de mancare, ci in a fugi de pacate. Asa ca cel care intelege prin post numai lipsa de mancare il batjocoreste.

Prin proorocul Ioil, ne spune Domnul: In toarceti-va la Mine din toata inima voastra, cu postiri, cu plans si cu tanguire. Sfasiati-va inimile si nu hainele voastre si intoarceti-va catre Domnul Dumnezeul vostru, caci El este milostiv si indurat (Ioil 2, 12-13).

Postul facut dupa voia lui Dumnezeu e post impreunat cu intoarcere, cu pocainta, cu urgisirea si parasirea pacatelor si cu hotararea de a duce viata noua si placuta lui Dumnezeu.

Ioan Marini, din vol. Ganduri crestine (vol. 1)