S-a sculat de la masa, S-a dezbracat de hainele Lui, a luat un stergar si S-a incins cu el. Numai Acela care, plin de mangaiere, stie ca de la Dumnezeu a venit si ca la Dumnezeu se duce, numai Acela are puterea sa se dezbrace de Sine si de ale Sale Acela a fost []S-a sculat de la masa, S-a dezbracat de hainele Lui, a luat un stergar si S-a incins cu el. Numai Acela care, plin de mangaiere, stie ca de la Dumnezeu a venit si ca la Dumnezeu se duce, numai Acela are puterea sa se dezbrace de Sine si de ale SaleAcela a fost Hristos si acela este cel care vrea sa-L urmeze pe Hristos. Numai acela se poate dezbraca de orice mandrie a sa,de orice pretentie si de orice merit personal,de orice interes pamantesc si chiar sufletesc,de orice lauda trupeasca sau chiar duhovniceascasi chiar de orice merite si rasplatiri pe dreptate. i numai acela se poate dezbraca de hainele lui, pentru a da celui mai dezbracat ca el;si se poate lipsi de painea lui, spre a-i potoli foamea semenului sau mai flamand ca el;si se poate lipsi de folosul sau, in folosul altuia mai lipsit ca el (I Cor 10, 33).

Cel care este al lui Iisus, acela poate. Da, numai acela poate.

Dar cel care nu poate face aceasta cu bucurie adanca si din toata inima sa, acela nu este al lui Hristos (Rom 8, 9) si n-are Duhul Lui, fiindca, daca ar fi al Lui, ar putea. Cand eram odata intr-un loc pustiu si eram foarte insetat, am intalnit pe drum doi prieteni cunoscuti care aduceau un vas plin cu apa. tiind ca totusi aduc apa de departe, i-am rugat, zicand: Daca vreti si daca puteti sa-mi dati cu bucurie putina apa sa beau, va rog sunt ars de sete si foarte obosit.

Dar ei mi-au raspuns: Nu putem sa-ti dam cu bucurie. Atunci nu voi bea, le-am raspuns, plecand. i n-am mai baut.

Dar am plecat cu inima zdrobita nu de setea mea, ci pentru uscaciunea inimii lor. Tot ce ne cere Dumnezeu sa facem pentru El, doreste sa facem cu bucurie si din toata inima (Col 3, 23). i tot ce facem pentru semenii nostri sa fie tot asa. Caci de ceea ce nu-I putem da Lui si alor Lui cu bucurie, El se lipseste cu intristare si ne lasa, plecand insetat si trist.

Atunci, fie vasul nostru cat de plin, in zadar e tot ce avem. In ce ma priveste, m-am hotarat de mult ca tot ce fac sa ma straduiesc sa fac cu bucurie. Nu am reusit chiar totdeauna, dar totdeauna ma rog sa reusesc asa. Si vreau ca si din tot ce primesc sa iau numai ceea ce mi se poate da cu bucurie. Ce nu mi se poate da asa nici sa nu pot primi.

Si cred ca mai sunt foarte multe suflete in felul acesta. De aceea, tot ce dam, sa vada toti ca dam cu bucurie.

Ca sa poata si ei primi asa. E singurul fel fericit de a da si de a primi, intre oameni.

Daca il intrebi pe cel venit la tine: Vrei sa mananci? , nu numai ca el nu-ti va spune: Vreau . Dar, vazand ca nu-i dai bucuros, va refuza, chiar daca te-ai preface ca vrei sa-i pui pe masa. Fiindca dincolo de vorba se vede inima omului.

Cine intreaba nu da bucuros. Cine da bucuros nu intreaba. Daca-l poftesti pe cineva in casa la tine si, voind sa intre, te va vedea pe tine uitandu-te cu groaza la...