S-a intamplat in 4 iunie 1918, 4/17: A murit actrita si profesoara Aristizza Romanescu; a reusit, in 30 de ani de cariera, sa interpreteze peste 400 de roluri din toate genurile dramatice. Aristizza Romanescu s-a nascut la 24 decembrie 1854, la Craiova, fiind fiica artistilor Constantin Dimitriadi si Paulina Stavrescu actori de marca ai []The post S-a intamplat in 4 iunie 1918, 4/17 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 4 iunie 1918, 4/17 was first posted on iunie 4, 2021 at 1:44 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 iunie 1918, 4/17: A murit actrita si profesoara Aristizza Romanescu; a reusit, in 30 de ani de cariera, sa interpreteze peste 400 de roluri din toate genurile dramatice. Aristizza Romanescu s-a nascut la 24 decembrie 1854, la Craiova, fiind fiica artistilor Constantin Dimitriadi si Paulina Stavrescu actori de marca ai teatrului din Craiova si nepoata a lui Teodor si a Mariei Teodorini, creatorii unei adevarate dinstii artistice. Inca din copilarie a luat lectii de actorie de la tatal sau, apoi a studiat la coala Normala si la Pensionul din Craiova, fiind indrumata si ocrotita de matusa sa, Maria Teodorini.

In anul 1870, la varsta de 16 ani, apare pe scena intr-un rol de baietas, in spectacolul Acum 16 ani , iar in anul 1872 va debuta si oficial, in trupa cupletistului I. D. Ionescu. In stagiunea 1872 1873 joaca in continuare la Craiova in piesele Vicontele Letoriere , Smeul noptii , Crai Nou , sau Baba Harca . La finele stagiunii pleaca la Iasi, debutand acolo in Fantana Blanduziei . In aceasta perioada, Aristizza intuieste cum se interpreteaza un rol, cum sa intre in pielea unui personaj, impresionand prin inteligenta, sensibilitate, emotivitate, memorie de exceptie, dictie perfecta si un glas care a fost descris in presa vremii drept clopotel de argint sau glas de privighetoare . Au urmat apoi roluri in trupa Milo Demetriad si, apoi, la Bucuresti, unde a fost remarcata de scriitorul Ion Ghica, primul director al Teatrului National, care i-a incredintat rolul principal din tragedia Roma invinsa de A. Parodi, tradusa in versuri de Ion Luca Caragiale. Incepand cu anul 1877 joaca la Societatea Dramatica din Bucuresti, intemeiata chiar de catre tatal sau, iar doi ani mai tarziu obtine o bursa regala la Paris, unde studiaza arta dramatica cu profesorii Got, Delaunay si Regnier, uimindu-si indrumatorii cu talentul sau. S-a intors, apoi, in Romania, in 1880, unde a inceput colaborarea cu Teatrul National din Bucuresti, unde a devenit societara, iar mai apoi cu Teatrul National din Iasi. La Bucuresti il va avea ca partener de scena, intre anii 1884 si 1992, pe Grigore Manolescu, iar dupa moartea acestuia, in plina glorie, va juca mult alaturi de Nottara. Tot in aceasta perioada se casatoreste cu actorul Ion Romanescu. Interpreteaza rolurile Iulia din Ovidiu si Geta din Fantana Blanduziei de Vasile Alecsandri, Zoe din O scrisoare pierduta si Anca din Napasta de I. L. Caragiale, Julieta din Romeo si Julieta, Desdemona din Othello de William Shakespeare, Luiza din Intriga si iubire de Friedrich Schiller, Regina din Ruy Blas, Dona Sol din Hernani de Victor Hugo etc., alaturi de parteneri ca Grigore Manolescu, Constantin I. Nottara, tefan Iulian s.a. Marea artista, care a intruchipat peste 400 de personaje, a interpretat toate genurile de roluri: comedie, melodrama, tragedie si a cantat in vodeviluri. Viata...