S-a intamplat in 21 iunie 1894: S-a nascut Maria Virginia Andreescu-Haret, prima femeie-arhitect din Romania si din lume (recunoscuta la al XVI-lea Congres de istorie a stiintei, Bucuresti/1981). Maria Virginia Andreescu Haret (nascuta la Bucuresti decedata la 6 mai 1962, Bucuresti) a fost prima femeie arhitect din Romania, obtinand diploma in 1919, si prima []The post S-a intamplat in 21 iunie 1894 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 iunie 1894 was first posted on iunie 21, 2021 at 4:42 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 iunie 1894: S-a nascut Maria Virginia Andreescu-Haret, prima femeie-arhitect din Romania si din lume (recunoscuta la al XVI-lea Congres de istorie a stiintei, Bucuresti/1981). Maria Virginia Andreescu Haret (nascuta la Bucuresti decedata la 6 mai 1962, Bucuresti) a fost prima femeie arhitect din Romania, obtinand diploma in 1919, si prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima data in cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Stiintei organizat la Bucuresti, in 1981. Maria Virginia Andreescu, casatorita Haret, prima femeie arhitect inspector general in lume, nepoata pictorului Ioan Andreescu, si-a inceput profesiunea in 1919, in arta de a construi si a cuceri spatiul, care-i da arhitectului inalte satisfactii, nebanuite de cei din afara breslei. Maria Virginia Andreescu a ramas orfana de mama la 9 ani si s-a ocupat de cei trei frati si de gospodarie. A facut liceul in particular, luandu-si bacalaureatul la liceul Mihai Viteazul. La 18 ani a intrat prima la Scoala Superioara de Arhitectura.

Virginia isi afirma personalitatea inca de la examenele de liceu, iar la coala Superioara de Arhitectura proiectele ei erau premiate in numeroase randuri de Consiliul profesoral. In 6 iulie 1919 proiectul ei de diploma cu tema O Academie de Arte Frumoase a obtinut calificativul maxim: admis cu mentiunea foarte bine . Proiectul a fost prezentat la Expozitia absolventilor coalei de Arhitectura tinuta la Ateneul Roman in anul 1925 si a fost distins cu premiul Ministerului Instructiunii Publice.

Dupa diploma, Virginia se mai perfectioneaza doi ani in Italia. Reintoarsa in tara in 1922, debuteaza la Casa coalelor careia ii ramane credincioasa 25 de ani. Proiectele proprii devin proiecte tip pentru toata tara, de la scoli mici la cele mai complexe licee, fiind mana dreapta a arhitectului I. Pompilian. Din 1923 a lucrat in serviciul tehnic al ministerului Educatiei nationale, de unde s-a pensionat in 1947.

In perioada interbelica a reprezentat Romania la Congresele internationale de arhitectura la Roma, Paris, Moscova si...