Vino acasa, suflet pierdut! Miezul pildei cu fiul cel pierdut este dragostea si iertarea tatalui. Pe fiul cel pierdut nu l-au mantuit numai lacrimile lui si intoarcerea lui, ci l-au mantuit mai ales dragostea si iertarea tatalui. El n-avea nici un merit si nici un drept sa mai fie primit acasa El n avea nici macar []Vino acasa, suflet pierdut!Miezul pildei cu fiul cel pierdut este dragostea si iertarea tatalui. Pe fiul cel pierdut nu l-au mantuit numai lacrimile lui si intoarcerea lui, ci l-au mantuit mai ales dragostea si iertarea tatalui. El n-avea nici un merit si nici un drept sa mai fie primit acasa El n avea nici macar dreptul de sluga El pierduse totul. Dar tatal l-a iertat si i-a redat starea ce o avusese mai inainte.

O, ce veste scumpa si dulce ne aduce aceasta pilda! Tatal ceresc sta gata sa ne ierte si pe noi si sa ne primeasca, oricat de pacatosi am fi. Oricat de pacatos ai fi, draga cititorule, afla ca Tatal ceresc intreaba de tine, te doreste si te asteapta cu bratele deschise.

Pilda cu fiul cel pierdut pune in fata noastra dragostea de tata, ca sa vedem prin ea dragostea Tatalui ce resc. Dragostea parinteasca este icoana dragostei Tatalui ceresc. Cat de mare este dragostea de parinte! Ce nu face dragostea de parinte!Voi spune aici doua pilde care ajuta si ele pilda cu fiul cel pierdut si intelesul ei.

Mai anii trecuti, ziarul America din Cle veland a publicat un anunt interesant. Un tata de prin partile Bana tului isi chema fiul sa se intoarca acasa in tara. Pesemne, fiul apucase in caile cele rele si parasise casa parinteasca, peste voia tatalui sau. Plecase in lume din vina lui si cu voia lui. Dar tatal ramane tot tata. Iubirea de tata este mai mare decat greseala fiilor. Un dor mare l-a cuprins dupa fiul sau. Voia cu orice pret sa-l aduca iarasi acasa, dar nu-i putea da de urma. Atunci s-a gandit sa publice un anunt, in tr un ziar romanesc din America.

In iubirea sa, tatal s-a gandit astfel: Fiul meu va fi in cutare oras din America. Prin gazeta romaneasca ii trimit o instiintare ca-l iert si il chem acasa. Voi scrie frumos si duios, ca sa-i misc inima. i sa mai fac inca ceva. Sa-mi fac o fotografie, asa cum sunt, amarat si ingandurat; sa publice gazeta si chipul meu langa scrisoare. Prin asta cred ca se va misca si mai mult inima pruncului meu . i tatal a facut intocmai. Ce nu face un tata pentru copilul sau!Ziarul din America a publicat fotografia, insotita de urmatoarea scrisoare: Ionita draga! Sunt doi ani de cand te-ai dus. tii bine cum te-ai dus si de ce te-ai dus. Dar tata a uitat totul. Tata a tras dunga peste toate. Ionita draga! Tata te iarta, vino acasa!Ionita draga, vino acasa, ca nu mai putem de dorul tau! De cand te-ai dus tu, gan desti ca a murit cineva in casa la noi.

N-am mai avut nici o zi buna. Mama-ta plange me reu, si eu tot asa. Ionita draga, ne topim de dorul tau si tu poate te topesti de rau prin cele tari straine. Io nita draga, vino acasa!Al tau tata indureratDespre ce s-a ales din acea sta publicatie, n-am mai putut afla. Tatal scria ca va trimite si bani de vapor. De buna sea ma insa, aceasta chemare miscatoare pana la lacrimi n-a rasunat in pustiu. De-l va fi aflat pe fiul cel pierdut, desigur, l-a adus acasa.

O alta pilda:Mai anii trecuti, am citit despre o mama ce-si cauta fiica apucata in caile dezmierdarilor. Din vina ei si cu voia ei plecase in lume si in caile pierzarii. Dar mama, tot mama! Inima ei nu putea suferi pierderea fiicei. Incepu sa o caute in toate partile, dar fara rezultat. Un politist ii spuse ca a vazut-o odata intr-un local de pierzare (unde femeile se vand pentru bani). O cauta si pe acolo, dar n-o afla.

Atunci mama, in iubirea si durerea ei, facu un plan nou. Facu o multime de fotografii cu chipul ei indurerat si scrise pe ele, dedesubt: Anita draga! Mama te iarta, vino acasa!Trimise apoi a ceste fotografii pe la toate localurile de pierzare si pe tot locul pe unde se pierd sufletele, cu ru gamintea sa fie lipite prin acele localuri. Fiica mea isi va fi zis mama de buna seama a cazut intr-o astfel de pierzare. Ea va citi instiintarea si va vedea chipul meu indurerat si se va intoarce acasa Asa s-a si intamplat. In tr-un local de pierzare se to pea o tanara femeie. Venise ca un trandafir frumos, si acum era o floare ofilita. In ochii ei, in fata si infatisarea ei se putea citi durerea si suferinta. Plangea in fiecare zi. Vai, in ce...