In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh! In timpul verii se vor canta cantece de Pasti s-a spus odinioara in Sarov. Au trecut 70 de ani de la moartea aceluia care a rostit aceste cuvinte. Pe 19 iulie 1903, intreaga Rusie s-a adunat intr-un singur glas in cantari de lauda, proslavind []In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh! In timpul verii se vor canta cantece de Pasti s-a spus odinioara in Sarov.

Au trecut 70 de ani de la moartea aceluia care a rostit aceste cuvinte. Pe 19 iulie 1903, intreaga Rusie s-a adunat intr-un singur glas in cantari de lauda, proslavind pe Dumnezeu si pe bineplacutul Sau. Intr-adevar, intreaga Rusie jubila atunci ca de Sfintele Pasti, ba chiar mai mult.

Apoi au venit vremuri groaznice pentru Rusia, dar amintirea Cuviosului Serafim nu s-a stins si nici nu s-a imputinat. La fel vin la el rusii si il proslavesc atat pe pamantul sfasiat al patriei, cat si in toate colturile lumii pe unde s-au imprastiat. i alte popoare incep sa cunoasca viata Cuviosului Serafim; viata lui este tradusa in diferite limbi, starnind nu numai insufletire, ci si dorinta multora de a aplica in propria lor viata invataturile pe care le aflam din biografia Cuviosului Serafim. Astfel, in pofida tuturor schimbarilor produse in lume, amintirea Cuviosului Serafim nu numai ca nu slabeste, ci ramane ca o faclie luminand din ce in ce mai puternic omenirii.

La fel s-a intamplat si in zilele vietii lui pamantesti. Se daramau orase, se restaurau imperii, Napoleon insotit de douasprezece popoare venea peste Rusia, iar apoi cu rusine o parasea, Moscova ardea incendiata si apoi iar se ridica din cenusa, decembristii organizau rebeliunea si apoi erau judecati, iar pe Cuviosul Serafim parca nici nu-l interesau aceste evenimente. El era in intregime ocupat de dobandirea singurului lucru de trebuinta , isi lucra cresterea duhovniceasca .

Egoist, inchis in sine , incult, care nu se intereseaza de nimic, in afara de cele ce-l privesc pe el personal asa l-ar fi caracterizat multi ganditori dintre cei care nu vor sa vada nici un folos in nevointele desavarsirii de sine. Dar iata ca moare fratele Serafim. S-ar fi parut ca trebuia sa se stearga cu totul din memoria lumii chipul acestui staret care fugise atat de aprig de lume. Dar iata ca incepe un intreg pelerinaj la mormantul lui, oameni veniti de pe toate meleagurile Rusiei primesc de la el ajutor, mangaiere si inteleptire, iar cinstirea lui incepe sa se raspandeasca si printre alte popoare.

In ce consta,...