Betivul este un mort viu, un duh rau de buna voia sa, o defaimare pentru tot neamul omenesc Un betiv este mai urat decat un mort. Ca cel mort zace fara simtire si nu poate sa faca nici bine, nici rau, dar betivul isi bate capul sa faca rau. Betivul si-a ingropat sufletul ca intr-un []Betivul este un mort viu, un duh rau de buna voia sa, o defaimare pentru tot neamul omenescUn betiv este mai urat decat un mort. Ca cel mort zace fara simtire si nu poate sa faca nici bine, nici rau, dar betivul isi bate capul sa faca rau.

Betivul si-a ingropat sufletul ca intr-un mormant si se zbuciuma ca un trup mort. Betivul este mai ticalos decat indracitul, pentru ca spre un indracit are fiecare mila, dar pe cel betiv il uram.

Un dobitoc bea numai atata cat are sete si pofta i se alina o data cu trebuinta sa, dar betivul trece acest hotar pe care si dobitoacele il tin.

Betivul are de suferit aceleasi patimi ca si cel indracit. El de asemenea se clatina in toate partile, tot asa cade la pamant, tot asa zgaieste ochii, tot asa bate cu picioarele si spumega cu gura Cine traieste intru betie a cazut sub tirania Satanei. Betia este o smintire de buna voie, o boala vrednica de ras, un satan pe care omul de buna voie si-l alege Dracului ii place foarte mult betivul, pentru ca nimeni nu implineste voia lui mai bine decat cel beatBetivilor le este inchis cerul si pe care nu se indreapta ii asteapta osanda de veci. Betivii zice Apostolul Pavel nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu (I Corinteni 6, 10).

Parintele Iosif Trifa, din Alcoolul duhul diavolului