fr. Traian Dorz din cuvantul de la adunarea de sfat fratesc Comanesti august 1988 Eu mi-aduc aminte ca, intr-o carte despre viata lui Moise, am citit acolo o intamplare din vremea cand Dumnezeu randuise sa-l gaseasca pe Iosua urmas. Dar mai inainte: se spune in Numeri 12 ca Aron si Maria, fratele si sora []fr. Traian Dorz din cuvantul de la adunareade sfat fratescComanesti august 1988Eu mi-aduc aminte ca, intr-o carte despre viata lui Moise, am citit acolo o intamplare din vremea cand Dumnezeu randuise sa-l gaseasca pe Iosua urmas. Dar mai inainte: se spune in Numeri 12 ca Aron si Maria, fratele si sora lui Moise, au cartit impotriva lui din pricina nevestei sale. In cartea aceasta scria asa: O traditie veche spune ca Sefora, nevasta lui Moise, care era fiica lui Ietro din Madian, s-a plans odata la Maria, sora lui Moise cum se plang femeile intre ele. I-a zis: Vezi tu, Maria, atunci cand Moise a spus poporului sa se sfinteasca, fiindca trebuie sa se infatiseze inaintea Domnului, tot poporul, toti barbatii din Israel s-au sfintit. i doua zile s-au pastrat in curatie. Dar dupa aceea si-au facut datoria de soti in familie. Sotul meu, de cand a primit porunca de la Dumnezeu sa se sfinteasca, au trecut luni de zile si ani de zile si nu si-a mai facut datoria de sot fata de mine . Atat a zis Sefora. i atunci sora lui Moise a zis: Da! Pentru ca Moise totdeauna si-a inchipuit ca el e mai altceva decat altii. i eu sunt profetesa si am profetit la Marea Rosie. Cum am cantat eu cantarea izbavirii! i totusi imi fac datoria de sotie . Aron a venit si el si a zis: i eu sunt marele preot al Domnului si totusi nu neglijez familia. De ce el sa se inchipuie ca-i mai altfel decat altii? . i au cartit impotriva lui Moise.

Domnul i-a auzit si i-a pedepsit cu lepra. i numai dupa ce s-a rugat Moise, Domnul i-a izbavit. () Trebuia sa se duca tot poporul mai departe. i el a luat toiagul, a facut un cerc si a zis: Doamne, eu nu ies de aici si nu ma duc nicaieri pana nu vindeci pe fratele meu si pe sora mea . i Dumnezeu i-a vindecat. i toti mergeau dupa aceea bucurosi mai departe, dupa sapte zile. Numai Moise mergea plangand. i el a zis: Doamne, cum voi putea eu conduce poporul acesta de sase sute de mii de oameni, daca chiar si fratele meu si sora mea ma barfesc si ma vorbesc de rau? .

In fruntea Lucrarii lui Dumnezeu, cel care trebuie sa poarte sarcina aceasta de raspundere trebuie sa fie pretuit si ajutat de cei care sunt condusi si care au de la Dumnezeu porunca sa-l urmeze. De aceea, daca Dumnezeu va randui intre fratii nostri si in Lucrarea Sa ca Dumnezeu este un Dumnezeu al randuielii, nu al neoranduielii. Dumnezeu este un Dumnezeu al ordinii, nu al dezordinii daca va randui in fruntea Lucrarii un frate care va trebui sa raspunda si in fata lui Dumnezeu, si in fata celorlalti pentru bunul mers a acestei Lucrari, sprijiniti-l. Rugati-va pentru acela, pentru ca nu va dati seama ce grea raspundere are cel care merge in fruntea coloanei. Cocorul acela care sparge aerul, acela stie ce lupta duce cu furtunile. Cei care vin in spatele lui merg mai la adapost. Cum am zis despre [vremea] cand eram cu Parintele Iosif: n-aveam nici o grija. Cand s-a prabusit el insa, am...