1. Daca un frate, candva bun, ajunge intr o stare rea, facand o lucrare stricatoare si straina printre frati, atunci cu durere, dar cu hotarare sa ne departam de el,sa nu l mai primim,sa nu l mai cautam, sa nu l mai pomenimdecat in rugaciunile indurerate, cerandu i de la Dumnezeu vreme si []1. Daca un frate, candva bun, ajunge intr o stare rea, facand o lucrare stricatoare si straina printre frati, atunci cu durere, dar cu hotarare sa ne departam de el,sa nu l mai primim,sa nu l mai cautam, sa nu l mai pomenimdecat in rugaciunile indurerate, cerandu i de la Dumnezeu vreme si duh de pocainta si indreptare, ca sa nu cada sub anatema Lui vesnica (Gal 1, 8-9).2. Doamne, Te rugam, binecuvanteaza Biserica si Lucrarea Ta cu tot mai multi slujitori si fii care sa nu se clatine niciodata, nici in fata ispitelor trupesti, nici in fata ispitelor duhovnicesti. Care si in credinta lor, si in invatatura Ta sa fie intariti pe vecie prin incredintari de neclatinat.

Iar daca au cazut in vreun pacat, sa cada si in genunchi, pocaindu se si indreptandu se cu adevarat.3. O Doamne, Te rugam, scapa Tu Lucrarea Evangheliei Tale de oameni clatinati si slabanogi De oameni clatinati in invatatura si slabanogi in credinta. Fiindca prin acestia, si pacatele trupesti, si invataturile ratacite patrund in Lucrarea Ta si fac pustiiri printre cei lesne-crezatori sau incepatori dintre copiii Tai.4. Trebuie sa facem o deosebire clara intre acei ce seamana impreuna cu fratii grau din hambarul fratietatii, care este spre folosul Domnului si al familiei Sale,si cei ce seamana cu strainul printre frati samanta din saci straini, in paguba care este spre folosul strainului, si nu al fratilorSa i sprijinim din toata inima pe cei dintai. i sa i respingem cu toata hotararea pe ceilalti.5. O, cum se deosebeste ceea ce este semanat si udat cu lacrimi din toate celelalte semanaturi!Cat de usor se cunoaste urma lacrimilor curate si a gandurilor curate pe orice samanta bunasi a duhului curat pe orice cuvant, pe orice scriere, pe orice fapta unde acestea sunt!6. Cat de dulce este gustul fiecarui rod care a fost semanat si udat cu lacrimi!Cat de tainic si de duios te misca tot ce este izvorat si hranit cu lacrimi!7. Nimic nu poate invia cu adevarat samanta Cuvantului in ogorul unei inimi,nici n o poate face sa creasca si sa rodeasca mai frumos si mai dulce ca [lacrimile. i doar aceea este asa,] cea pentru care au curs lacrimi sfinte,si care a fost mereu udata cu ploaia lacrimilor curate de semanatori si de ingrijitori sfinti.8. O, cat de repede se vede acest lucru in orice cuvantare si in orice cantare,in orice Biserica si in orice Lucrare unde a fost cineva sa semene cu lacrimi,sa ude si sa stropeasca, si sa hraneasca cu lacrimi.

Ceea ce sa semanat cu lacrimi aduce rod dulce si frumos.9. Caci acolo sufletele au crescut atat de grabnic, atat de frumos si de sanatos!Au crescut in credinta, in fapte si in cunostinta,au crescut in infranare, in evlavie, in dragostea de frati si in iubirea de oameni (II Ptr 1, 5 7)!Lacrimile sunt puterea care le creste si le rodeste cel mai sigur si mai frumos.10. Acolo unde sau varsat lacrimi nu sau pripasit nici bolile ascunse ale pacatului, nici infectiile de rataciri dezbinatoare,nici prabusirea prin lepadari si prin vanzari. Acolo si numai acolo duhul lucreaza si...