i invata Iisus intr-una din sinagogi sambata (Luca 13,10) Era, zice Evanghleia de astazi, intr-o sambata, cand Hristos s-a dus intr-o sinagoga. Sambata, evreii o tin ca zi de inchinare a lui Dumnezeu. In aceasta zi este interzisa munca. Porunca Decalogului spune: ase zile din saptamana pentru munca, dar sambata trebuie sa fie inchinata slujirii lui [] i invata Iisus intr-una din sinagogi sambata (Luca 13,10)Era, zice Evanghleia de astazi, intr-o sambata, cand Hristos s-a dus intr-o sinagoga. Sambata, evreii o tin ca zi de inchinare a lui Dumnezeu. In aceasta zi este interzisa munca. Porunca Decalogului spune: ase zile din saptamana pentru munca, dar sambata trebuie sa fie inchinata slujirii lui Dumnezeu (Iesire 20, 9-10).

Iudeii respectau cu strictete aceasta porunca. Oricine incalca porunca si lucra in zi de sambata, era pedepsit cu o aspra pedeapsa. Un evreu, mentioneaza istoria Vechiului Testament, care a indraznit in zi de sambata sa iasa afara din cetate si sa se duca in munte si sa taie lemne, a fost judecat pentru incalcarea poruncii si condamnat la moarte. S-au adunat evreii, au luat pietre, le-au aruncat asupra lui si l-au omorat (vezi Numeri 15, 32-36). Pietrele pe care le-au aruncat, au fost atat de multe, incat au alcatuit un mic deal. Oricine trecea apoi pe acolo avea sa-si aminteasca de pedepsirea omului care a dispretuit porunca lui Dumnezeu si a lucrat in zi de sambata. i nu doar in anii de demult, dar chiar si astazi evreii respecta cu strictete ca zi nelucratoare sambata. Daca va duceti astazi in Israel, veti vedea ca sambata pe drumuri nu este nicio miscare. Oamenii nu calatoresc, nu alearga masini. Cine indrazneste fara absoluta nevoie sa-si ia masina si sa calatoreasca pe drumurile publice, este considerat apostat si provoaca dezaprobarea generala. Nu-l opreste politia, il opresc cetatenii. Exista insa si cazuri in care indignarea evreilor pentru calcatorii poruncii este atat de mare, incat nu numai ca opresc masina, dar ii dau si foc si o ard. Doar masina politiei si masina care transporta medici si bolnavi la spitale este permis sa circule in zi de sambata.***Asadar, sambata, Hristos s-a dus intr-o sinagoga. Ce este o sinagoga? Este o cladire in forma unei scoli sau a unei biserici. Aceasta cladire are scopul de a-i aduna pe evrei in fiecare sambata, ca sa citeasca acolo Legea lui Dumnezeu si sa se roage. Poporul numeste sinagoga havra. Sinagogi exista in toate orasele si satele, in toate asezarile locuite de evrei. In sinagoga s-a dus Hristos in zi de sambata. S-a dus ca sa invete.

Intre oamenii care se aflau in sinagoga in acea zi, era si o femeie. Aceasta femeie era bolnava. Boala ei provenea din lucrarea satanei. Trupul ei se incovoiase. Asa cum iei o tija dreapta si o curbezi, asa satana dupa ingaduinta lui Dumnezeu ii incovoiase coloana vertebrala. I-o incovoiase atat de mult, incat capul nenorocitei femei atingea pamantul. i de departe se parea ca paseste nu un om, ci un animal cu patru picioare. Mainile ei devenisera picioare, pe care le sprijinea pe pamant ca sa poata sa mearga. In aceasta situatie se afla femeia nu de un an sau doi, ci de optsprezece ani intregi, o intreaga viata. Ce priveliste trista!Aceasta femeie infirma, chiar daca nu se ducea sambata la sinagoga, ar fi fost indreptatita pentru absenta ei. Nimeni n-ar fi putut sa o acuze. i totusi. Femeia aceasta, cu toata boala ei, cand se mijea de sambata, nu avea liniste. Considera o datorie sa se duca la sinagoga. i se ducea intotdeauna fara sa carteasca impotriva lui Dumnezeu care nu o facea sanatoasa.

Dar de aceasta...