Ca trebuie sa postim toate posturile, asta o stim cu totii. Ca trebuie sa le postim intocmai cum au fost ase zate de la inceput, si asta o stim, poate, iar unii o mai si implinim, desi acest lucru nu trebuie sa l trambitam, ca stie Domnul Dumnezeu cat poate si cat face fiecare din implinirea [] Ca trebuie sa postim toate posturile, asta o stim cu totii. Ca trebuie sa le postim intocmai cum au fost ase zate de la inceput, si asta o stim, poate, iar unii o mai si implinim, desi acest lucru nu trebuie sa l trambitam, ca stie Domnul Dumnezeu cat poate si cat face fiecare din implinirea poruncilor infranarii Dar sunt mereu tot mai putini cei care se mai intereseaza de asta acum, cand lumea face tot ce poate spre a se imbolnavi si a muri cat mai grabnic de imbuibare si de desfrau.

Dincolo de oprirea de la mancare sau de la anumite mancari, in toate zilele randuite postului sau numai in anumite zile deosebite, cine mai gandeste si la cele care mai trebuie nea parat sa insoteasca adevaratul post? Cati gandim, cati luam seama si mai ales cati ne oprim, ferindu ne de ceea ce credem ca ne este ingaduit oricand? Cati renuntam la dorinta la care credem ca avem dreptul in orice timp?Datorita acestor infranari cerute si poruncite de Cuvantul lui Dumnezeu, postul este neplacut omului firesc. i pare fara nici un folos pentru cel care il face. Ce mare este amagirea ca acum se poate orice! O, mai tarziu, cum vor vedea ca nu s a putut chiar orice! In zilele postului, ispitele sunt si mai mari, si mai multe, de aceea sa fim si mai veghetori.

Oricine se scoala, acela se ridica, inaltandu se spre lumina. Dar omul, cu cat se scoala mai repede, cu atat se lumineaza mai mult. Oricine porneste tot ajunge odata. Numai ca, cu cat pornesti mai devreme, mergi mai frumos si ajungi mai linistit. Oricine incepe tot ispraveste odata. Numai ca, cu cat incepe mai din timp, lucreaza mai chibzuit si sfar seste mai rodnic.

Numai in lumina lui Dumnezeu vezi luminos si vezi clar, vezi sanatos si vezi realitatea, vezi adevarul si in toate directiile. Fara Hristos, cazi in falsele calauziri, cazi in ama girea luminilor ratacitoare, care duc la zapaceala, la nebunie si la pierzare. De aceea, tinere, lumineaza te!Scoala te si vino la soare. Soarele iti va da lumina si sanatate, voiosie si claritate,...