Iar de va fi ochiul tau rau, tot trupul tau va fi intunecat. Deci, daca lumina care e in tine este intuneric, dar intunericul cu cat mai mult! (Matei 5, 23) De curand am citit o intamplare relatata de cineva despre doi tineri, proaspat casatoriti, care s-au mutat intr-un apartament nou. Stand la bucatarie, tanara []Iar de va fi ochiul tau rau, tot trupul tau va fi intunecat. Deci, daca lumina care e in tine este intuneric, dar intunericul cu cat mai mult! (Matei 5, 23)De curand am citit o intamplare relatata de cineva despre doi tineri, proaspat casatoriti, care s-au mutat intr-un apartament nou. Stand la bucatarie, tanara sotie isi arunca ochii pe fereastra si, in blocul de vis-a-vis, se vedea o femeie pe balcon care intindea rufe.

Dar i s-a parut ca femeia de la balconul din fata intindea rufe murdare Sotia s-a ridicat si a mers spre fereastra bucatariei sa observe mai bine. i ii zice sotului: Femeia din blocul din fata intinde rufe murdare. De ce oare? Care-o fi motivul? Poate nu are suficienti bani sa cumpere un detergent bun. Cine stie a parut nepasator sotul.

A incercat sa urmareasca vecina sa vada daca mai intinde si altadata rufele tot murdare. i, cand se uita, tot asa de murdare se vedeau rufele.

Intr-o zi, i-a spus sotului: Mi-e mila de ea. Poate ma duc sa-i duc o cutie de detergent de-al nostru.

Dar sotul n-a zis nimic.

Insa, nu peste multe zile, tanara sotie a exclamat uimita catre sotul ei: Uite! Acum are rufe curate! Cred ca si-a schimbat detergentul.

Dar sotul ii raspunde: Draga mea, am spalat ieri geamurile prin care privesti.

Biata tanara sotie s-o fi ingrijit ea de multe lucruri bune prin casa, dar sa curete geamurile locuintei ei, care o aratau de fapt cat e de gospodina, nu s-a ingrijit. i, daca geamurile erau murdare, sarmana, vedea si rufele vecinei tot murdare. Dar ea nu vedea geamurile ei ca sunt murdare, ci rufele vecinei.

Intamplarea aceasta are o mare semnificatie si duhovniceasca. Mi-a dat mult de gandit. Oare, duhovniceste, ne ingrijim sa fie geamurile vietii noastre curate, transparente? Noi prin ce geamuri privim la fratii nostri, la vecinii nostri, la toti cei din jurul nostru? Daca geamul constiintei noastre este murdar de pacate, peste care trecem usor cu vederea, atunci ii vom vedea pe toti ceilalti murdari, pacatosi. Din nefericire, am constatat aceasta trista...