Ce strigat de constatare dureroasa este acesta! i cu cate milioane de voci smulse din strafunduri de inimi si de constiinte ar trebui sa strigam aceasta zbatere launtrica a noastra care a inceput sa se faca tot mai resimtita in toata fiinta Neamului nostru de atat de multa vreme, dar care acum parca chiar nu []Ce strigat de constatare dureroasa este acesta! i cu cate milioane de voci smulse din strafunduri de inimi si de constiinte ar trebui sa strigam aceasta zbatere launtrica a noastra care a inceput sa se faca tot mai resimtita in toata fiinta Neamului nostru de atat de multa vreme, dar care acum parca chiar nu mai poti sa te faci ca nu o mai vezi, ca nu o mai simti, ca nu te mai arde!O, popor al nostru! O, Neam binecuvantat prin Sfintii nostri mutati Dincolo!De ce vrei tu chiar sa pieri din Istoria acestor plaiuri unice, intre care ai venit pe lume prin tot ceea ce a turnat Domnul Dumnezeul nostru in ele si peste ele? Cui sa ramana totul, dupa ce tu insuti, Neam al nostru atat de nevinovat candva, te vei fi mutat in uitare si in tacere?Poate ca cineva care ar trece peste aceste randuri s-ar intreba cu indoiala: Oare, unde vede semnatarul acestor randuri o asa de mare primejdie, incat sa poata striga cu atata disperare: Ne piere Neamul!? Dar cine, oare, ar reusi sa arate cu de-amanuntul, intr-un spatiu atat de restrans, toate atacurile la care este expus acest binecuvantat candva Neam al nostru, si sa fi reusit a spune totul? Noi nici nu incercam sa urmarim aici cu de-amanuntul ceea ce se petrece sub ochii nostri, caci subiectul la care ne-am angajat ar depasi mii de pagini de carte. Iar daca ar fi sa enumeram chiar si numai in trecere cateva dintre mijloacele de autodistrugere la care suntem expusi, nu vom reusi nicidecum sa le mai si parcurgem, sa le mai si patrundem.

Tavalugul acesta al uciderilor in masa a poporului nostru nenascut inca scormoneste totul pana in adancul fiintei acestui Neam, atragand dupa sine toate celelalte nenorociri ce se napustesc peste noi clipa de clipa. De aceea resimtim din plin lipsa binecuvantarilor pe care le-ar mai fi trimis Domnul asupra noastra, daca ar fi fost lasati sa vina la viata cei pe care nu ni i-am mai dorit si i-am trimis, insangerati si sfartecati, inapoi, la El.

De fapt, ce sunt avorturile? Se spune ca, de la Revolutie incoace, dupa o oarecare statistica dar ce statistica se mai poate pastra in atata haos? ar fi pierit, prin oprirea de la a se mai naste, prin...